Umro Momir Bulatović, desna ruka Slobodana Miloševića i zagovornik velikosrpske politike

Jasmina Grgurić
30. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Nekadašnji jugoslavenski i crnogorski političar Momir Bulatović, umro je u 63. godini života, javljaju regionalni mediji. Bulatović je bio predsjednik Crne Gore od 1990. do 1998. godine te predsjednik Savezne Vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine.

Momir Bulatović (Snimak zaslona/Youtube)

Momir Bulatović umro je u 63. godini. Početkom 90-ih postao je produžena ruka Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Za vrijeme agresije na Hrvatsku, Bulatović je bio glasni zagovornik velikosrpske politike. On je bio na vlasti kad je iz Crne Gore izvršena agresija na Dubrovnik, piše Index.

Rođen je 21. rujna 1956. godine u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih znanosti.

Na političku scenu Crne Gore i SFRJ došao je krajem 1980-ih kao pripadnik velikosrpske ideje i produžena ruka Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Sa svojim političkim suradnicima, Milom Đukanovićem i Svetozarom Marovićem tijekom 1989. godine preuzima kontrolu nad Komunističkom partijom Crne Gore koja s vremenom prerasta u Demokratsku Partiju Socijalista (DPS). Tijekom 1996. godine dolazi u sukob sa Đukanovićem i Marovićem koji se počinju distancirati od politike Miloševića kojeg Bulatović još uvijek podržava. Godine 1998. ostaje usamljen u DPS-u kojeg ubrzo napušta. Nakon toga, njegova politička uloga bila je posve marginalna.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i Domovinskog rata u Hrvatskoj, Bulatović je glasno podržavao velikosrpsku retoriku i propagirao prisvajanje Hercegovine i Dubrovnika Crnoj Gori kao njezin prvi predsjednik.

 

Umro Momir Bulatović, desna ruka Slobodana Miloševića i zagovornik velikosrpske politike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap