Umrla Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice u ratnim stradanjima

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Umrla je Vesna Bosanac. Malo tko ne zna ime ravnateljice vukovarske bolnice u vrijeme Domovinskog rata, malo tko nije zaplakao na njezina svjedočanstva o agresiji, stradanjima i potresnim sudbinama civila i vojnika.

Vesna Bosanac (Snimak zaslona/Al Jazeera)

Nakon duge i teške bolesti, danas nas je u jutarnjim satima napustila heroina Domovinskog rata, doktorica Vesna Bosanac, javlja Hrvatski radio Vukovar. Preminula je nedugo nakon 73. rođendana.

Ostala sve do pada Vukovara pa završila u zatočeništvu

Doktorica Bosanac bila je ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice. Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika.

S brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991. godine.

Iza sebe ostavila priču o junaštvu i živa svjedočanstva

Protiv nje bila je podnesena kaznena prijava u Srbiji 1992. godine zbog navodnih ratnih zločina, ali je odbačena kao neutemeljena. Bila je specijalistica pedijatrije, a rodila se u Subotici 9. ožujka 1949. godine te je kao dijete doselila u Vukovar.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Iza sebe je ispisala priču o nevjerojatnom junaštvu i požrtvovnosti te nam ostavila brojna svjedočanstva iz najtragičnijeg dijela hrvatske povijesti.

 

Umrla Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice u ratnim stradanjima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap