Umrla je jedna od najvećih umjetnica i majstorica tapiserije Jagoda Buić Wuttke

Ana Kanazir
18. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Jagoda Buić Wuttke umrla je u svojem domu u Veneciji, u 93. godini života, izvijestila je Hrvatska radiotelevizija. Ljudi je najviše pamte po izradi tapiserije i po izlaganju u muzejima diljem svijeta. Osim toga, bavila se i kostimografijom i scenografijom te je surađivala s brojnim kazalištima u državi i šire, a izrađivala je i monumentalne instalacije od kovine, ali i kolažne od različitih materijala.

jagoda buić wuttke

Jagoda Buić Wuttke | foto: Screenshot HRT

Buić Wuttke rođena je u Splitu 1930. godine, a otac joj bio Mirko Buić, splitski gradonačelnik i ban Primorske banovine. Diplomirala je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču, a usavršavala se u Rimu i Veneciji. Radu na tapiseriji se posvetila sredinom 60-tih godina, gdje je prvo izrađivala tapiserije nadahnute pučkim predivom koje su bile grube izradbe i škrta kolorita, a kasnije je svoja tkanja postavljala u prostore kao skulpture.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Za svoj rad je bila i nagrađivana. Dobila je Grand Prix na bijenalu São Paulu, dobila je i nagradu UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnosti, ali i Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2014. godine.

Umrla je jedna od najvećih umjetnica i majstorica tapiserije Jagoda Buić Wuttke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap