Umjetnost i kultura za starije: 20 milijuna kuna za 40 projekata diljem Hrvatske

Jasmina Grgurić
25. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Sredstvima Europskog socijalnog fonda osigurano je 20 milijuna kuna za provedbu programa “Umjetnost i kultura 54+”. Kroz 40 projekta ustanove i udruge u kulturi radit će na uključivanju starijih osoba u život zajednice. Uz to, provodit će se i edukacija umjetnika i radnika kako bi se to uistinu i dogodilo.

Umjetnost je jedan od načina da se stariji uključe u zajednicu Foto: Pixabay

Četrdeset ugovora u sklopu programa “Umjetnost i kultura 54+” uručili su predstavnici ministarstava ovoga ponedjeljka u zagrebačkom muzeju Mimara. Ugovori su “teški” oko 20 milijuna kuna, a dio su programa financiranih iz Europskog socijalnog fonda s ciljem uključivanja starijih osoba u aktivni život zajednice kroz kulturne i umjetničke aktivnosti.

Aktivno starenje

Na ovaj način pripremat će se i provoditi aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje građana starijih od 54 godine, ali i educirati umjetnici i radnici u kulturi u ove svrhe. Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić istaknuo je da će se odobrenim projektima uistinu i dogoditi bolja uključenost u kulturne aktivnosti, a samim time i veća participativnost u društvu.

Govoreći o programima aktivnog starenja, ministar je naglasio da je trenutno aktivan natječaj za tematske mreže među kojima je aktivno starenje jedan od 25 prioriteta za koje je osigurano do 3,6 milijuna kuna te najavio da će Ministarstvo u suradnji s udrugama umirovljenika razviti druge programe iz različitih područja, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Narodna kazališta, gradovi, županije…

Od rujna novi europski projekt za starije: besplatno se nude nova znanja i vještine

Odobrene projekte provodit će KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj, Međimurska županija, Centar za ženske studije, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Eurokaz, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Tehnički muzej Nikola Tesla, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Opera b.b. Zagreb, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Zagreb film festival, Općina Donja Voća, Općina Vižinada-Visinada, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Narodno sveučilište Dubrava, Grad Dugo Selo, Udruga Ri Rock, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Udruga za kulturu „Beat“, CEKAPE Centar za kreativno pisanje, Crveni nosovi, ULUPUH, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, Grad Poreč-Parenzo, Općina Petrijevci, Art-kino, Centar za kulturu Trešnjevka, Pučko otvoreno učilište Krapina, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Udruga Bacači sjenki, Međunarodni centar za umjetnost, Svjetski savez mladih Hrvatska, Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu, Grad Prelog, KUD „Prigorje“, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Zavičajni muzej Našice, Dramska udruga Proložac i Općina Pitomača.

Zbog mjesta stanovanja, izoliranosti, neimaštine, invaliditeta te ostalih ograničenja starije osobe nedovoljno su uključene u život zajednice, što ostavlja posljedice na kvalitetu njihova života. S druge strane, ne postoji ni dovoljno razvijena svijest društva da po tom pitanju doista i učini neku značajniju promjenu. Takav pristup prema starijima dodatno loše utječe na dostupnost kulturnih sadržaja za starije od 54 godine. Upravo bi to ovih 40 projekata, barem za početak, trebalo promijeniti.

 

Umjetnost i kultura za starije: 20 milijuna kuna za 40 projekata diljem Hrvatske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap