Umjesto Treće dobi HRT preko ljeta prikazuje seriju “65+”

Jasmina Grgurić Zanze
4. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Dokumentarna serija “65+” donosi priče umirovljenika s čijim se problemima možemo poistovjetiti, a koje nisu prožete stereotipima o starosti. Ispričane su u prvom licu, a cilj im je pobijediti međugeneracijsko nerazumijevanje i percepciju javnosti o umirovljenicima. Današnja prva od ukupno 12 epizoda prikazala je sudbine pojedinaca nakon smrti supružnika…

Dokumentarac “65+” Snimak zaslona: HRTi

Vjerni gledatelji HRT-ove “Treće dobi” jutros su se poprilično iznenadili kada su shvatili da na prvom programu nema njihove omiljene emisije. Naime, njezin termin u 11.11 sati zauzela je dokumentarna serija, također namijenjena umirovljenicima i starijim osobama. Riječ je o dokumentarcu “65+” kojeg čini 12 epizoda. One će se, umjesto Treće dobi, emitirati tijekom ljetnih mjeseci.

Razbija stereotipne predodžbe

“Serija “65+” dokumentarističkim sredstvima želi povezati najstariju i najmlađu generaciju hrvatskih TV gledatelja, kroz prizmu ljudi treće životne dobi i njihovih interesa, a također želi promijeniti percepciju javnosti o ljudima treće životne dobi tj. umirovljenicima. Njihovim pričama mediji se bave samo u sklopu nekih “većih i važnijih” tema, u kojima naši stariji sugrađani gotovo nikad nisu tretirani kao osobe koje imaju stajališta i interese, svoje radosti i strahove, nego kao slike “sebi sličnih”, stereotipne predodžbe o grupi koja je izvan neposrednog interesa dominantnog dijela zajednice” – predstavio je novi dokumentarac HRT.

Serija redatelja Gorana Devića donosi priče pojedinaca s čijim se problemima možemo identificirati, a koje nisu prožete stereotipnim slikama starosti i društvenim očekivanjima u opozicijama mlad – star, aktivan – pasivan, motiviran – nemotiviran, zdrav – bolestan, seksualan – neseksualan, produktivan – neproduktivan. Također, ne bježi od priča koje su u našem javnom prostoru dobro skrivene, jer ispričane u prvom licu mogu postati međugeneracijsko naslijeđe koje će sljedećem naraštaju pomoći da prihvati promjene koje ga u svijetu u kojem živimo zasigurno očekuju.

Treća dob nastavlja u rujnu

Prva epizoda nove dokumentarne serije “65+” nosi naziv “Druga ljubav” tražeći odgovore na slijedeća pitanja: nakon smrti dugogodišnjih bračnih partnera ući u novu vezu ili ostati sam, je li moguće ponovo voljeti, što će reći djeca… Pogledati je možete ovdje.

Kako nam je potvrdila novinarka i urednica Treće dobi, Anita Hrstić, s ljetnom shemom ove godine započelo se ranije zbog nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu. No, bojazni nema, jer će vrijedna redakcija Treće dobi s radom i emitiranjem nastaviti u rujnu. Za to vrijeme, programski blokovi za starije osobe prikazivat će se u sklopu Studija 4 na HRT4.

Inače, Hrvatska zauzima jedno od najnižih mjesta na ljestvici u Europi kada su u pitanju godine u kojoj odrasla djeca napuštaju obiteljski dom. Upućuje to na iznimno nisku ekonomsku neovisnost djece i nemogućnost samostalnog života, zbog čega nastaju više-generacijska kućanstva. Dokumentarac “65+” u tom smislu želi potaknuti razumijevanje među generacijama.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap