‘Umjesto penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, bolje efekte dalo bi nagrađivanje duljeg rada’

Jasmina Grgurić Zanze
6. rujna 2018.
Novosti
A- A+

“Danas u Hrvatskoj imamo veliki broj poslova koje bismo mogli ponuditi našim umirovljenicima, a koje bismo vratili na tržište rada i sigurna sam da s njihove strane postoji interes”, smatra predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Gordana Deranja Snimak zaslona: Youtube/N1

Gordana Deranja, jedna od najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu, kao predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, ali i Uprave pulskog Tehnomonta, komentirala je gospodarsku situaciju u zemlji. Uz stanje u brodogradnji i blagi rast BDP-a, osvrnula se i na tržište rada, ali i mirovinski reformu.

“Hrvatska treba sveobuhvatnu mirovinsku reformu. Vrlo je ozbiljan podatak da je tek 18 posto građana svoju punu mirovinu zaradilo radom. U budućnosti su takvi omjeri neodrživi. Smatram da bi trebalo nagrađivati dulji ostanak u radnom odnosu što bi polučilo puno bolje efekte od penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu. Također, danas u Hrvatskoj imamo veliki broj poslova koje bismo mogli ponuditi našim umirovljenicima koje bismo vratili na tržište rada i sigurna sam da s njihove strane postoji interes” – samo kada bi zakon takvo nešto kvalitetno omogućio, rekla je za Slobodnu Dalmaciju Gordana Deranja.

Kao glavnu prepreku gospodarskog rasta predsjednica HUP-a vidi kronični nedostatak radne snage, a smatra kako bez strukturnih promjena neće biti ni većeg rasta BDP-a. Nužnim zahvatom pritom vidi davanje vjetra u leđa poslodavcima, kako bi se smanjila opterećenja, odnosno davanja državi i tako povećale plaće radnicima. Također, tvrdi da mladi ne iseljavaju samo zbog plaća, nego zato što ne vide pozitivne promjene u društvu.

Govoreći o zdravstvenom sustavu, Deranja ističe da bismo, kao zemlja s manje od četiri milijuna stanovnika, morali  razmišljati kako maksimizirati koristi za pacijente i omogućiti im dostojno zdravstveno osiguranje i dopunu usluga u privatnoj ponudi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap