Umirovljeniku smetalo crkveno zvono pa tužio Župu i dobio spor

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Sudska praksa susrela se s dosad nezabilježenim slučajem, tužbom zbog crkvenog zvona. Umirovljenik u Lasinji nedaleko od Karlovca tužio je Župu jer mu smeta buka koju stvara zvono s tornja. Prvi put požalio se prije pet godina, a kako dogovor nije postignut, sve je završilo na Općinskom sudu.

Anto Šitum i zvonik u Lasinji Snimak zaslona: Youtube/Jutarnji list

Karlovački Općinski sud presudio je nepravomoćno da zvono na tornju crkve Župe sv. Antuna Padovanskog u središtu Lasinje bukom narušava zdravlje mještana. Vlasniku je stoga naloženo da isključi zvučno označavanje vremena, odnosno otkucaje od 22  do 6 sati.

Tužbu su zajednički podnijeli umirovljenik Anto Šitum i njegov sin, kojima Župa mora platiti 19 tisuća kuna sudskih troškova, piše Jutarnji list.

Nitko drugi se nije žalio

Umirovljenik Anto Šitum povratnik je iz Austrije gdje je radio kao vozač, a od ušteđevine odlučio je kupiti i obnoviti imanje u Lasinji. Tu provodi tek dio vremena, a kada dođe na odmor, smeta mu crkveno zvono, jer sat na tornju otkucava svakih 15 minuta. Kako sa župnicima i mjesnom vlašću nije pronašao rješenje, odlučio se na tužbu. Oni pak sada najavljuju žalbu.

Naime, u Župi smatraju da je zvonik crkve, kao i satni mehanizam na njemu, dio mjesne povijesti te predstavlja povijesni, ali i kulturni identitet mjesta. Opće je mišljenje u mjestu, ističu, da otkucaji sata sa zvonika predstavljaju nešto lijepo, autohtono i kulturološki prihvatljivo. Pozivaju se i na to da je Crkva sa zvonikom srušena za Domovinskog rata, a obnovljena uz pomoć Republike Hrvatske pri čemu su za obnovu crkve, zvonika i satnog mehanizma odobrenje dala nadležna ministarstva. Također, kažu kako se nitko drugi od mještana nije žalio na buku. Radi se i o običaju.

Crkvena zvona ne mogu biti izuzeta

Umirovljeniku Anti otkucaji sa zvonika smetaju pak za san, ističući kako je najvažnije pitanje je li buka po zakonu ili nije. S druge strane, on želi mir, jer je zbog mira ovdje i došao. Kako tvrdi, jaki zvukovi mu smetaju o čemu svjedoči i navodna medicinska dokumentacija. Vjeroispovijest, kaže, poštuje, ali običaji za njega nisu važniji od buke i mira.

Iz župe pak kažu da župljani nemaju problem sa zvonom, nego s novim došljakom koji se počeo zamjerati zajednici samo dva mjeseca nakon dolaska.

Stručnjaci pak smatraju da se crkveno zvono ne može izuzeti iz mjerenja buke, a izmjereni decibeli pokazuju povećanje buke. Tako je u ovom slučaju zabilježeno da udarcem zvona nastaje buka od 60 decibela.

Umirovljeniku smetalo crkveno zvono pa tužio Župu i dobio spor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap