Umirovljenika naljutila cijena taksija za kratku vožnju do bolnice: ‘Ovo je pljačka države i penzionera’

Luka Kalac
28. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Umirovljenik i stopostotni invalid iz Samobora već godinama dolazi u zagrebačko naselje Rudeš u kojem ostavlja svoj automobil na parkirnom mjestu za osobe s invaliditetom. Na toj lokaciji bi pronašao taksi s kojim bi otišao do KB Sestre milosrdnice. Ovog puta, pred bolnicom ga je čekao taksist u kojoj se umirovljenik, kako tvrdi, zadržao manje od 10 minuta. Moglo bi se reći da mu je vožnja prisjela kada mu je ispostavljen račun. Za vožnju kraću od 5 kilometara platio je nešto manje od 30 eura. Ova cijena je uzrujala umirovljenika koji je odlučio nazvati i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz kojeg su mu poručili da nemaju ništa s tim.

Taksi

Taksi | Foto: Unsplash / Markus Spiske

Kada treba otići do KB Sestre milosrdnice u Zagrebu, umirovljenik i 100-postotni invalid iz Samobora D. T., ostavio bi svoj automobil na parkirnom mjestu za osobe s invaliditetom na Rudešu. Baš kao što je to činio svaki put do sada, ušao je u taksi i unaprijed pripremio 16 eura kako bi platio taksistu za usluge prijevoza.

S obzirom na to da je riječ o ustaljenoj praksi ovog umirovljenika, zabunom nije ušao u Zagrebački taksi, već u taksi drugog prijevoznika. Priznao je kako je ostao šokiran cijenom usluge prijevoza tog taksi prijevoznika koji je povratnu vožnju od 4,74 kilometra naplatio 27,49 eura.

– Ja ne znam u kojoj državi mi živimo. Išao sam u Vinogradsku bolnicu doktoru odnijeti jedan bolnički dokument. Pošto nisam iz Zagreba, žena i ja dođemo autom do Jablanske ulice u Rudešu jer tamo imamo parking za 100-postotne invalide i do bolnice uzmemo Zagrebački taksi. Dolazim svaka dva ili tri mjeseca pa onda platim osam eura do bolnice i osam natrag koliko košta vožnja, pojasnio je 85-godišnji umirovljenik, prema pisanju portala jutarnji.hr.

Trostruko skuplja vožnja

Umirovljenika je najviše naljutila činjenica da je platio vožnju više nego trostruko skuplje od svih dosadašnjih. Nema opravdanja za ovu cijenu, smatra umirovljenik, jer, kako kaže, nije bilo veće gužve koja bi činila takvu cjenovnu razliku.

– Nakon što sam predao papirologiju ispred bolnice sam uzeo prvi taksi koji je tamo stajao, jer nisam mislio da će biti velike razlike u cijeni, ali sam se prevario. Vožnju koju inače plaćam osam eura sada sam platio skoro 28. Sve što sam trebao u bolnici obavio sam u deset minuta i razlika u vremenu vožnje nije bila velika te nije bilo nikakve veće gužve koja bi činila razliku i opravdala ovu cijenu, dodao je.

Tim je povodom sam sebi postavio određena pitanja pa je odgovore tražio u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Već na samom početku telefonskog razgovora, iz resornog ministarstva su mu poručili kako oni s tim nemaju nikakve veze. Dodali su i kako pružatelji usluge mogu naplatiti koliko žele.

Taksist Milorad i dvije starije gospođe na zadnjem sjedištu
VIDEO: Taksist dvjema bakicama nije naplatio vožnju, a podijelio je još jednu priču

‘Ovo je pljačka države i penzionera’

Kada je zatražio račun koji mu je taksist izdao, na dnu je pisalo da poslovni subjekt nije u sustavu PDV-a po osnovi Članka 90. Zakona o PDV-u. Inače, članak 90. se odnosi na male porezne obveznike, kako stoji na stranicama Narodnih novina, čija zarada prethodne kalendarske godine nije bila veća od 230.000 kuna odnosno oko 30.500 eura, piše jutarnji.hr. Mali porezni obveznici su odredbom Porezne uprave oslobođeni od plaćanja PDV na pet godina.

– Ja imam 85 godina i meni je svega već pomalo dosta. Ako naša država dopušta da netko naplaćuje uslugu koliko želi i pritom ne plaća PDV onda mi je jasno zašto je moja penzija samo 370 eura. Na kraju sam mu platio 28 eura i izašao jer ovo je pljačka države i penzionera, zaključio je 85-godišnji umirovljenik i stopostotni invalid iz Samobora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap