Umirovljenik zbog psovanja i vrijeđanja udomiteljice mora platiti 600 kuna

Jasmina Grgurić
24. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Petar (74) kažnjen je na bjelovarskom Općinskom sudu novčanom kaznom u iznosu od 600 kuna zbog nasilja u obitelji. On je, naime, u udomiteljskoj obitelji u koju je smješten psovao i vrijeđao udomiteljicu koja ga je prijavila. Iznos mora podmiriti od 2.400 kuna mirovine.

Ilustracija: Unsplash

Umirovljenik Petar (74) ovih je dana na Općinskom sudu u Bjelovaru kažnjen s novčanom kaznom od 600 kuna zbog nasilja u obitelji. Naime, u kući udomiteljske obitelji u kojoj se nalazio vikao je na udomiteljicu M.K od 4. siječnja do 21. ožujka, piše u presudi.

Obraćao joj se grubim riječima; “Je.. ti Bog mater, sirotinja ste, idi u pi… materinu”, što je povrijedilo i uznemirilo udomiteljicu s kojom živi u istom kućanstvu, piše Bjelovar.live.

Tvrdi da ga je zaključavala i branila mu izlazak iz kuće

Na sudu je izjavio da se ne smatra krivim te da ga je udomiteljica maltretirala tako što ga je zaključavala i zabranjivala mu izlazak iz kuće, dok su njena djeca često vrištala što ga je posebno izluđivalo. Podvaljivala mu je, tvrdio je, hranu koju nije smio jesti zbog svojih bolesti, a ako je netko znao galamiti onda je to upravo bila udomiteljica i članovi njene obitelji.

–To sam prijavio centru za socijalnu skrb, a ona me neosnovano optužila, vjerojatno što joj je nedostajala mjesečna naknada koju je primala dok samo ondje boravio – ispričao je umirovljenik Petar na sudu.

Udomiteljica je kazala kako je Petar došao kao štićenik u njezinu udomiteljsku obitelj 4. siječnja jer je imala slobodnog mjesta.

“Više nisam željela da nas nepoznata osoba maltretira”

Janjušević: "Udomiteljstvo nije primjeren način skrbi za starije i nemoćne!"

– Odmah po dolasku započeo je s neprimjerenim i čudnim ponašanjem jer nije želio ući u kuću, a kasnije je na razne načine maltretirao mene i štićenike pa čak i moju maloljetnu djecu. Vrijeđao me i psovao bez razloga. Zahtijevao je i inzistirao na nekim stvarima koje nisu bile uobičajene i koje nisu tražili drugi štićenici. Tako je znao nalagati da mu moram pripremati zasebnu hranu u odnosu na druge štićenike, a ako mu se ta hrana nije svidjela, znao ju je prolijevati. Više nisam željela da nepoznata osoba maltretira mene, članove obitelji i druge štićenike koji se nisu osjećali spokojno u njegovoj okolini – ispričala je udomiteljica.

Dodala je da je 21. ožujka vozilom hitne pomoći Petar, ponajprije zbog svog ponašanja, udaljen iz udomiteljske obitelji i prevezen u bolnicu u Zagreb.

Sud je naložio 74–godišnjem Petru da plati 600 kuna, odnosno dvije trećine kazne u roku 30 dana od pravomoćnosti presude. Njegova mirovina iznosi 2.400 kuna.

Umirovljenik zbog psovanja i vrijeđanja udomiteljice mora platiti 600 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap