Umirovljenik u vikendici držao poluautomatsku pušku i streljivo

Jasmina Grgurić
21. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Unatoč učestalim apelima policije građanima da bez sankcija predaju oružje koje ilegalno drže u svojim domovima, mnogi to još uvijek nisu učinili. Najčešće je riječ o pištoljima, puškama i eksplozivima još iz vremena Domovinskog rata, pri čemu se od njih u većini slučajeva ne žele odvojiti upravo starije osobe. Tako je i u zadnjem slučaju 77-godišnjeg umirovljenika.

Ilustracija: Pixabay

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjakom zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari.

Umirovljenici iz Like u kući držali puške i streljivo: Što će im oružje?

Naime, policijski službenici iz Vrbovca posumnjali su da 77-godišnjak u kući i vikendici u Gradecu ima nedozvoljeno oružje i streljivo. Temeljem naloga suda obavili su pretragu kuće, vikendice i osobnog automobila te pronašli prerađenu poluautomatsku pušku i jedanaest metaka.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv umirovljenika su podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, objavila je u utorak PU zagrebačka.

Unatoč akciji policije ‘Manje oružja manje tragedija’ te učestalim apelima građanima da predaju oružje bez ikakvih sankcija, ovakvim vijestima svjedočimo svakih nekoliko dana. Pritom posebno starije osobe i dalje čuvaju “suvenire” još iz vremena Domovinskog rata. Opasno oružje i eksplozive skrivaju u obiteljskim domovima, vikendicama i garažama. Zašto se od njega ne žele rastati nije posve jasno, jer se time povećava šansa od zloporabe oružja, bilo da je riječ o lovu ili nečemu puno gorem.