Umirovljenik se otrovao ugljičnim monoksidom: Policija upozorila i savjetovala građane

Milan Dalmacija
23. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon što se 70-godišnjak otrovao ugljičnim monoksidom, varaždinska policija izdala je nekoliko upozorenja i savjeta. Pojasnili su da je ugljični monoksid plin bez okusa, mirisa i boje te objasnili zašto se plin nakuplja u prostorijama i kako to spriječiti.

servis bojlera

servis bojlera | foto: screenshot Youtube, Village Heating

Samo pukom srećom u nedjelju oko podneva nije prekinut život jednog 70-godišnjaka u Svibovcu Topličkom u Varaždinskoj županiji. Naime, on se otrovao ugljičnim monoksidom. Vozilom hitne pomoći prebačen je u Opću bolnicu Varaždin, gdje mu je pružena pomoć.

Policijska uprava varaždinska izvještava kako se trovanje dogodilo zbog povrata plinova u kupaonicu, što je bila posljedica istovremenog rafa plinskog bojlera i kuhinjske nape. Očevid je i dalje u tijeku, a ozljede umirovljenika zasad nisu okvalificirane.

Iz policije upozoravaju građane da plinske instalacije, plamenike i bojlere trebaju servisirati ovlašteni i stručni serviseri. S obzirom na to da se tijekom zime redovito bilježi veći broj trovanja ugljičnim monoksidom, ističu da je važno voditi računa o tome da plinski bojleri za rad koriste zrak iz stambenog prostora, dok istodobno nape istiskuju zrak zbog čega je tlak u prostoriji manji od atmosferskog tlaka.

Zrak tad ulazi izvana u kuhinju kroz sve otvore pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera, čime zajedno sa zrakom ulazi i ugljični monoksid koji je produkt izgaranja plina. Riječ je o plinu bez boje, mirisa i okusa, zbog čega se i naziva “tihim ubojicom”. Stoga iz policije preporučaju građanima da s ovlaštenim instalaterima i dimnjačarima nađu najbolje rješenje ovog problema.

Copy link
Powered by Social Snap