Umirovljenik objavio nevjerojatnu 3D animaciju renesansnog Dubrovnika

Jasmina Grgurić
29. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Dvije godine umirovljenik Stipan Ujdur proveo je stvarajući vjernu trodimenzionalnu animaciju renesansnog Dubrovnika. Vjerni prikaz života prije velikog potresa uvest će vas u čarobni svijet tadašnjeg civilnog i vjerskog života jednog od najljepših hrvatskih gradova. Svjetlo dana njegova 3D animacija je ugledala nedavno na Youtubeu.

Scena kod Orlandova stupa (Snimak zaslona/Youtube)

Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena dvije je godine radio na 3D animaciji renesansnog Dubrovnika. Bajkovit je to uvid u život jednog od najljepših gradova prije nego što ga je zadesio veliki potres 1667. godine. Objavio ju je nedavno, a pogledati se može na Youtubeu. Odlična je to podloga i za izradu crtanog filma, za što on pak nema skupe programe i računalnu opremu.

“Na animaciji su prikazane dnevne životne situacije civilnog i vjerskog života Grada, iz različitih perioda. Neke scene su prikazane na šaljiv način, dok su druge strogo ozbiljne. Zanimljiva je scena ispred tvrđave Lovrijenac, kad su Mlečani došli s tadašnjim jedrenjakom, današnjim platformama za izvođenje radova na vodi ili u blizini vode. Ovakvi jedrenjaci su imali sve zanatlijske, zidarske stručne kapacitete za brze radove, a imali su i svoju kuhinju za radnike i prateće vojno osoblje. Odlike ovakvih brodova su ravne velike palube s najnužnijim kabinskim dijelom – opisao je Ujdur za Dubrovnik.net.

Vjerno je prikazano i naoružanje na tvrđavama, u koje je grad mnogo ulagao zbog specifičnog geopolitičkog položaja. Tu je i  okupljanje gospara i gospođa, peračice rublja i nosilje vode kod velike Onofrijeve fontane, a osim fontane prikazana je i zavjetna crkva sv. Spasa koja je podignuta nakon potresa 1520. godine, a ostala je netaknuta i nakon potresa 1667. godine.

“Scena sv. Vlaha zanimljiva je po tome što se vidi crkva u izvornom obliku, koja je bila okrenuta u smjeru istok-zapad, za razliku od današnje orijentacije na sjever-jug, ali je vidljivo da je zvonik i dalje okrenut prema zapadu, odnosno Rimu. Crkva je oštećena u potresu, ali je do temelja izgorjela 1706. godine, nakon čega je napravljena crkva kakvu danas poznajemo” – kazao je o jednoj od najvećih dubrovačkih znamenitosti.

Čitava 3D animacija začinjena je renesansnom glazbom mediteranskog podneblja te izvornim zvukovima i glasovima koji tematski prate kadrove. Tu je i neizostavna lutnja, ali i orgulje te gregorijanski napjev na latinskom u sakralnoj glazbi. Scena kod Orlandova stupa također ima specifičnu zvučnu podlogu. Čuju se bubnjevi i bas kao najava nečega. U početku se čuju lanci, okovanog osuđenika. Vjernost dočaravaju i šumovi vode, zvukovi kovanja, flaute, valova, galebova…

U svakom slučaju, najbolje je da se uvjerite sami.

 

Umirovljenik objavio nevjerojatnu 3D animaciju renesansnog Dubrovnika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap