Umirovljenik nakon smrti ostavio milijune selu koje ga je skrivalo od nacista u ratu

Josip Mihaljević
7. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Muškarac iz Austrije koji se u bijegu od nacista tijekom Drugog svjetskog rata skrivao u malom francuskom selu nedavno je preminuo, a u oporuci je tom istom selu ostavio izdašan poklon.

selo

Ilustracija: Unsplash

Eric Schwam, Židov iz Austrije, preminuo je na Božić 2020. godine u dobi od 90 godina, a vijesti o njegovoj oporuci pomalo obilaze svijet. Naime, on se tijekom Drugog svjetskog rata u bijegu od nacista zajedno s obitelji uspješno sakrivao u malom francuskom selu Le Chambon-sur-Lignon, pa im se u oporuci odlučio odužiti. Odlučio im je ostaviti 2 milijuna eura, piše Guardian.com.

“To je velik iznos za naše selo”, kazao je gradonačelnik Jean-Michel Eyraund.

Oporuka kakva se ne viđa svaki dan!

Schwam i njegova obitelj stigli su u selo 1943. godine, a lokalni stanovnici su ih uspješno skrivali u školskim prostorijama do kraja rata. Schwam je u malom selu s nešto više od 2500 stanovnika ostao sve do 1950. godine.

Gradonačelnik nije otkrivao previše informacija, no rekao je kako je Schwamova ideja da se novac utroši na obrazovanje mladih ljudi. Francusko selo se može pohvaliti da su na isti način zaštitili još 2.500 drugih Židova, a od izraelskog Memorijalnog centra za holokaust Yad Vashem dobili su priznanje kao “Pravednici među narodima”.

Umirovljenik nakon smrti ostavio milijune selu koje ga je skrivalo od nacista u ratu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap