Umirovljenik kažnjen sa 6.000 kuna jer nije cijepio Lucu, Piju i Luku!

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Poprilično neobičnu kaznu tešku čak 6.000 kuna izrekao je Općinski sud u Karlovcu 71-godišnjem umirovljeniku. Razlog? Nije prošle godine cijepio Lucu, Piju i Luku. Naravno, nije riječ o ljudima, nego o psima, dvije pekinezerice i jednom mješancu, a koji su već u dubokoj psećoj starosti.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljenik (71)  iz Karlovca prošle godine nije protiv bjesnoće cijepio 16-godišnju pekinezericu Luce, 15-godišnju pekinezericu Piju te 14-godišnjeg mješanca Luku. Kako nije ispunio redovnu godišnju obvezu kao vlasnik pasa, Općinski sud ga je kaznio novčanom kaznom od čak 6.000 kuna.

Kako piše u presudi objavljenoj na e-oglasnoj ploči Suda, ako plati dvije trećine tog iznosa, dakle 4.000 kuna u roku 60 dana njegov će dug biti podmiren, a ako to ne učini, prisilno će mu se naplatiti svih 6.000 kuna.

Prijavila ga inspekcija, nije se odazvao na suđenje

Optužni prijedlog protiv njega podnio je Državni inspektorat, a okrivljenik je pozive suda ignorirao. Dakle, sud je donio presudu bez njegove nazočnosti koja u ovom slučaju, kako su ocijenili, nije ni bila nužna pa su odlučivali temeljem inspekcijskog nadzora, dakle bez prisustva i očitovanja vlasnika pasa.

shih tzu
Razmišljate o kućnom ljubimcu? Ovih pet pasmina su idealni za umirovljenike

Tako su ustanovili da su od ukupno tri psa dva upisana kao njegovo vlasništvo, a jedan pas na ime
njegove supruge te da su Luka, Pija i Luce posljednji puta cijepljeni 2019. godine protiv bjesnoće. Također, pas Luk nije redovito cijepljen svake godine od navršena tri mjeseca starosti, jer je cijepljen svega pet puta umjesto 13 puta koliko zahtijeva njegova starost.

Utvrđeno je da ni psi Pija i Luce nisu redovito cijepljeni protiv bjesnoće jer je Pija cijepljena pet puta umjesto 13 puta, a Luce 5 puta umjesto 10 puta i da sva tri psa žive na istoj adresi u Karlovcu kao i okrivljenik.

Nije bio kažnjavan, ali nije ni redovno cijepio pse

Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 6.000 do 10.000 kuna.

Pri odmjeravanju kazne sud je na strani okrivljenika kao olakotnu okolnost cijenio da do sada nije pravomoćno kažnjavan, a kao otegotnu okolnost da se radi o tri psa koja su se i prije počinjenja ovog prekršaja neredovito cijepila protiv bjesnoće pa mu je izrekao novčanu kaznu u visini posebnog minimuma novčane kazne propisane za počinjeni prekršaj, cijeneći je primjerenom težini i ozbiljnosti samog prekršaja te dostatnom za postizanje svrhe specijalne i generalne prevencije, obrazložio je sud svoju presudu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap