Umirovljenik “haker” slučajno onemogućavao internet u svom selu punih 18 mjeseci

Josip Mihaljević
25. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Stanovnici velškog sela Aberhosan potrošili su sate i sate u razgovorima s korisničkom podrškom svojeg pružatelja usluga interneta jer već 18 mjeseci imaju teških problema s prekidom veze. Na kraju se ispostavilo da je “krivac” umirovljenik iz sela, čiji je prastari televizor ometao mrežu i građane onemogućio od pristupa internetu.

internet problemi

Foto: Unsplash

Malo selo u Walesu Aberhosan napokon je saznalo izvor svojih problema s internetom, nakon što su prekid usluge trpjeli 18 mjeseci, piše metro.co.uk.

Tehničari su više puta dolazili u selo od 400-tinjak stanovnika kako bi pronašli uzrok kvara koji je započinjao svakoga dana oko 7 sati ujutro. Mijenjali su goleme količine kablova jer nisu mogli pronaći uzrok, a internet bi svejedno u selu bio nedostupan idućeg dana.

Sve do nedavno, odnosno kada su detektirali smetnje na električnoj mreži koje dolazi iz samog sela.

Tamo ih je dočekao preplašeni umirovljenik koji nije imao pojma o čemu se radi, ali je znao da svakoga jutra oko 7 sati gleda vijesti na svom prastarom televizoru koji je, ispostavit će se, bio uzrok kvara svih 18 mjeseci.

“Posumnjali smo da bi netko ovdje mogao emitirati tzv. elektroničke šumove pa smo se bacili u potragu. Kao švicarski sat, počelo je točno u 7 ujutro. Naši uređaji su detektirali velike električke smetnje koje dolaze iz samog sela.

Ispostavilo se da je građanin svakoga jutra u 7 uključio svoj prastari TV koji bi pogasio internet svima u selu”, kazao je inženjer Michael Jones.

Umirovljenik je odmah obećao da neće više koristiti taj televizor jer koristi širokopojasne signale koji su također potrebni da bi internet ispravno funkcionirao.