Umirovljenik (72) pucao i ranio susjedovog psa

Alberta Požgaj
10. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Uznemiren ulaskom susjedovog psa u svoje dvorište, muškarac (72) je odlučio na neprimjeren način riješiti upad na svoj posjed. Naime, uzeo je zračnu pušku i pucao na psa.

Umirovljenik ranio psa zračnom puškom Foto: Ilustracija | Pixabay

Umirovljenik ranio psa zračnom puškom Foto: Ilustracija | Pixabay

Na susjedovog psa pucao je umirovljenik od 72 godine, u četvrtak 5. svibnja na području općine Donji Andrijevci. Naime, umirovljenik je zračnom puškom pucao i ranio susjedovog psa jer mu je pas ušao u dvorište. Kako navode iz Policijske uprave brodsko-posavske, nad muškarcem je završeno kriminalističko istraživanje, a tereti ga se za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

Policija koja je izašla na dojavu stigla je iz ispostave Vrpolje te je utvrdila nekoliko činjenica. Prije svega, protiv susjeda koji je pucao i ranio psa podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Isto tako, protiv vlasnika (61) psa podnijeta je prijava. Točnije, protiv vlasnika psa podignut je Optužni prijedlog zbog prekršaja držanja psa bez nadzora.

“Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje bez nadzora koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM”, navodi se u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prema objavljenim podacima iz 2021. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako je tijekom 2020. godine bilo prijavljeno 100 kaznenih djela mučenja ili ubijanja životinja, dok ih je 53 razriješeno, a 1.640 životinja bilo je držano bez nadzora.

Prijatelji životinja, na svojim službenim stranicama, navode kako na vrijeme treba obavijestiti policiju o bilo kakvom saznanju o zlostavljanju ili usmrćivanju životinja.

“Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje može podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Uz prijavu je potrebno priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili video snimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija)”, zaključuju Prijatelji životinja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap