Umirovljeničke dane nije zamišljao u tuđini: Vratio se kući nakon 50 godina i uspješni je poduzetnik

Milan Dalmacija
3. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Nakon što je čak 50 godina proveo u Švicarskoj, Trifun Poljak odlučio se vratiti u Hrvatsku. Zov cvrčaka, sunca i kamena bio je prejak, pa je odlučio vratiti se u svoj rodni kraj. No, iako je u mirovini, nije prestao raditi pa iznajmljuje apartmane i proizvodi vrhunska vina.

Trifun Poljak | Foto: Screenshot: HRT

S 20 godina Trifun Poljak se s dalmatinskog kamena zaputio na zapad u potrazi za boljim životom. No, svoj rodni kraj nikad nije zaboravio, pa se po odlasku u mirovinu, prije 10 godina, vratio u Diklo pored Zadra.

Završio je srednju školu za frizera, no obogatio se gradeći kuće po Švicarskoj. Osim gradnjom, bavio se prodajom i projektiranjem. Tako je projektirao i kuću u Diklu u kojoj sad živi.

– Moj cilj je uvijek bio, kako dolazim iz siromašne porodice, ono, otac i osmero djece, ne može nam priuštiti ništa, da ne dožive moja djeca isto ono što sam ja doživio, rekao je Trifun Poljak novinarki HRT-a Meliti Šare.

Dalmatinski mentalitet, švicarska disciplina

Iako mu je san bio otići u Ameriku, završio je u Švicarskoj, gdje je nakon dva tjedna doživio tešku nesreću na radu. No, to ga nije pokolebalo pa je ubrzo naučio njemački i talijanski, prilagodio se načinu života i – ostao punih 50 godina.

požeška bolnica
Umirovljenik ogromnog srca: Vratio se iz Švicarske i požeškoj bolnici kupio uređaj od sto tisuća eura

– Znači, pristup radu, respekt prema svima, skromnost, puno imaju odgovornosti, objasnio je kako funkcioniraju stvari u Švicarskoj.

Ali, najvažnije od svega, i u trećoj dobi je nastavio tako živjeti. Kako potječe iz težačke obitelji, Poljak je još u ranoj mladosti radio u vinogradu. Sad je svoja znanja, ali i novac uložio u proizvodnju prvoklasnog vina za kojeg dobiva nagrade.

– Svaki dan sam visio na internetu, proučavao proizvodnju, a išao sam i u Italiju i Francusku. Onda bih bio tamo po degustacijama, gledao sam kako se to radi. Ovdje sam i četiri mjeseca išao u školu, objasnio je svoju tajnu uspjeha.

Osigurao buduće generacije

Svoje umirovljeničke dane ionako nikad nije zamišljao u Švicarskoj. Kaže da nema društvenog života ondje, a nedostajali su mu sunce, cvrčci i kamen. Zato je po povratku izgradio ogromnu kuću s apartmanima koju iznajmljuje turistima.

– Moj mentalitet je ostao dalmatinski, ali odgovornost, pristup poslu i respekt prema drugima, tu sam Švicarac. Moja je želja, znači, bila napraviti kuću, obezbjediti svojoj familiji, i ta je sudbina nas svih koji smo otišli – ista. Kad sve već napravimo, kad sve financijski riješimo, onda djeca porastu, školuju se, žive u drugoj zemlji i oni ostaju tamo, zaključio je Trifun Poljak koji se nada da će se njegova djeca kad odu u mirovinu – vratiti u Hrvatsku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap