Umirovljenicima koji su štedjeli u trećem stupu isplaćena 13. mirovina

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima koji su osim u prvom ili oba obavezna mirovinska stupa dobrovoljno štedjeli i u onom trećem, ne samo da su veće mirovine, nego im se isplaćuje i višak u obliku trinaeste mirovine. Dodatna mirovina razveselila je devet tisuća hrvatskih umirovljenika!

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Na račune devet tisuća umirovljenika sjela je 13. mirovina koju im je isplatilo Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) zbog viška koji je nastao prošle godine štednjom u trećem, dobrovoljnom  mirovinskom stupu. Višak je nastao zbog prinosa od ulaganja sredstava koja se prebacuju u RMOD u trenutku umirovljenja ili aktiviranja isplate. Tako su oni koji su primali isplate tijekom cijele prošle godine ostvarili dodatan iznos do 1,5 mjesečne mirovine.

“Dodatak” na mirovinu od prosječne 1.043 kune

Prosječna mirovina iz trećeg stupa iznosi 1.043 kune. Posljednjih 15 godina RMOD je ugovorio isplatu oko 25 tisuća takvih mirovina. Višak se isplaćuje jednom godišnje zadnjih pet godina, od kada je to omogućio Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima iz 2014. godine, piše Večernji list.

Kada je riječ o načinu isplate, ona može biti ugovorena na pet, deset, 15 i 20 godina ili doživotno. Ušteđena sredstva na računu trećeg stupa mogu se podići najranije sa 55 godina života putem jednog od odabranih oblika mirovine, bez obzira na radni status. No, oni koji su postali članovi Fonda do kraja prošle godine, pravo na ovu vrstu mirovine mogu ostvariti već sa 50 godina.

Kreću i isplate iz drugog mirovinskog stupa

Štednja za crne dane: Treći stup, životno osiguranje ili - čarapa?

Ako član Fonda umre, ukupna se kapitalizirana sredstva na računu preminulog nasljeđuju, zajedno s pripadajućim državnim poticajima. Poticaji iznose 15% iznosa godišnje uplate do najviše 5.000 kuna pa tako najviši državni poticaj može iznositi 750 kuna. Prilikom isplate moguće je zatražiti i djelomičnu jednokratnu isplatu do 30 posto ušteđenih sredstava.

Trenutno u Hrvatskoj oko 340 tisuća građana dodatno štedi u trećem mirovinskom stupu u kojemu je imovina vrijedna oko 4,5 milijardi kuna. Također, RMOD isplaćuje i 80 prvih mirovina iz drugog stupa. Njima će biti isplaćeni i zaostaci, s obzirom da isplate kasne, a imaju i pravo na 15 posto jednokratne isplate ukupnih sredstava.

Umirovljenicima koji su štedjeli u trećem stupu isplaćena 13. mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap