Umirovljenicima i ove godine plaćaju pola dopunskog zdravstvenog osiguranja

Jasmina Grgurić Zanze
10. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Pojedini gradovi umirovljenicima s malenom mirovinom sufinanciraju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Njihovim starijim stanovnicima ova socijalna odluka donosi godišnju uštedu od 420 do 840 kuna, što na mala umirovljenička primanja, uz sve ostale životne troškove, nije malo. Među njima je i grad koji je dvaput odnio titulu onog s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, pri čemu se posebno ističe briga za seniore.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Grad Poreč i ove godine sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje porečkim umirovljenicima. Nakon što je lani subvencija smanjena zbog smanjenih prihoda u gradskog proračunu uzrokovanih pandemijom, ove se godine iznos vratio na staro. Tako će starijima sufinancirati 420 kuna, odnosno 50 posto premije.

Pravo ostvaruju porečki umirovljenici čija mirovina ne prelazi 5.000 kuna, ali i osobe starije od 65 godina koje nemaju mirovinu.

umirovljenik dopunsko
Hreljina bomba iz Sabora: Država drastično povećava cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje!

“Grad Poreč-Parenzo sufinancirat će 50% premije DZO uplaćene u 2021. godini s iznosom od najviše 35 kuna mjesečno, odnosno najviše s iznosom od 420 kuna. Osnova za sufinanciranje je sklopljena ili obnovljena polica DZO. Iznos s kojim će Grad Poreč-Parenzo sufinancirati DZO isplaćuje se, u pravilu, osobi na njezin tekući račun, ali se može isplatiti i njezinom punomoćniku, ako je tako određeno u punomoći ili skrbniku ukoliko je odlukom Centra za socijalnu skrb Poreč tako određeno.

Pravo ostvaruju osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO za 2021. godinu. Pravo ne ostvaruju umirovljenici koji imaju mirovinu veću od 5.000,00 kuna i osobe koje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju na teret Proračuna Republike Hrvatske” – objavila je gradska uprava na svojim službenim stranicama.

Poreč, proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj dvije godine zaredom,  uz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uplaćuje dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinancira komunalnu naknadu i odvoz otpada, smještaj stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč te programe poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući) te sufinancira rad udruga umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap