Umirovljenici zveckaju prosvjedom: “Tada nas je bilo 7.000, jesmo li spremni za barem 70.000?”

Josip Mihaljević
12. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Prije četiri godine održan je poveći umirovljenički prosvjed i to u pet gradova diljem Hrvatske. Sindikat umirovljenika, kao organizator, kaže da se skupilo 7.000 starijih. Danas je za umirovljenike situacija još gora i pitali su ljude na društvenim mrežama jesu li spremni da ih se okupi barem 70.000.

prosvjed SUH 2017

Foto: Transparenti na umirovljeničkom prosvjedu, listopad 2017. | Mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske na društvenim mrežama objavio je podsjetnik da poveći umirovljenički prosvjed 2017. godine koji se održao u pet hrvatskih gradova. Oko 7.000 umirovljenika okupilo se na prosvjedu s tematskim imenom “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti” i to u kišnim uvjetima.

Tada je 50 posto mirovina bilo ispod linije siromaštva, a danas je situacija još gora. Linija siromaštva ovih dana iznosi 2.927 kuna i čak je 66 posto mirovina ispod te linije. Sindikat umirovljenika svoje pratitelje na društvenim mrežama stoga pita – jesu li spremni za još veći prosvjed:

“Tragično! 10. listopada 2017. Sindikat umirovljenika Hrvatske je u 5 gradova (u Zagrebu, Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu) održao prosvjede pod sloganom ‘Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti’. Tada je 50% mirovina bilo niže od hrvatske linije siromaštva za samca koja je iznosila 2.085 kuna. DANAS 66% MIROVINA JE ISPOD 2.927 KUNA KOLIKO SADA IZNOSI SLUŽBENA LINIJA SIROMAŠTVA. Tada nas se okupilo oko 7.000.

Jesmo li spremni da nas se okupi barem 70.000?”, pita se Sindikat.

Prosvjed na proljeće?

Sindikat umirovljenika je od tada do danas organizirao više mini-prosvjeda ispred Vlade, a tada se u više navrata okupilo tridesetak ljudi. Mada, i ti prosvjedi su bili održani u zimskim mjesecima i to samo u Zagrebu pa broj prosvjednika nije najpreciznija metrika umirovljeničkog nezadovoljstva.

Nazvali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Jasnu A. Petrović i pitali je je li neki umirovljenički prosvjed na pomolu.

“Razloga za prosvjedom itekako ima. Ipak, informacije s terena kažu kako ne bi bilo previše zainteresiranih osoba. Tek kada bi se stvorila kritična masa nezadovoljnih umirovljenika, Sindikat bi bio voljan organizirati novi prosvjed. Ako bude bilo potrebe, proljeće izgleda kao izgledna opcija”, odgovorila nam je.

Pitamo vas, biste li bili voljni doći na umirovljenički prosvjed ako do njega dođe?

Biste li došli na umirovljenički prosvjed ako do njega dođe?

Umirovljenici zveckaju prosvjedom: “Tada nas je bilo 7.000, jesmo li spremni za barem 70.000?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap