“Umirovljenici žive od nade da će sutra biti bolje, da će mirovine porasti i da nitko više neće biti gladan”

Jasmina Grgurić
15. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Osječka humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” započela je s podjelom “paketa života” socijalno ugroženim sugrađanima, više od 3.500 korisnika, među kojima su i brojni umirovljenici. Novac je osiguran zahvaljujući europskim sredstvima, a predsjednica Štefica Čučak poseban naglasak stavila je upravo na starije osobe.

Štefica Čučak, Udruga “Rijeka ljubavi” (Snimak zaslona/HRT)

– Svi pitaju kako žive umirovljenici. Umirovljenici žive od nade da će sutra biti bolje, da će mirovine porasti i da nitko više neće biti gladan” – kazala je danas za HRT u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”  predsjednica humanitarne udruge “Rijeka ljubavi”, Štefica Čučak.

Osječka udruga pomaže socijalno ugroženim sugrađanima, među kojima je puno starijih osoba. A sada će to moći činiti puno konkretnije podjelom “paketa života” financiranih sredstvima iz europskih fondova, za više od 3.500 korisnika.

Novi projekt udruge koja djeluje već 11 godina vrijedan je 4,1 milijuna kuna, a najveći dio tog novca ide isključivo na prehranu, a potom i higijenske potrepštine. Svaki paket sadrži 19 prehrambenih i pet higijenskih proizvoda.

Rijeka ljubavi: Sa 1.500 kuna mirovine prisiljeni stajati u redu za doručak

Korisnici su, kaže predsjednica udruge, toliko sretni da ima i suza i smijeha i pjesme. Inače, od 2019. godine “Rijeka ljubavi” dijeli i obiteljski doručak, zahvaljujući kojem su neki ljudi i preživjeli, a sadržava oko 10 dekagrama slame, krišku kruha i malo mliječnih proizvoda.

Također, surađuju i s trgovačkim lancima od kojih im neki doniraju namirnice pred istekom roka trajanja, a neki kruh. S Ministarstvom poljoprivrede dogovaraju da hrana pred istekom roka trajanja bude donirana. Čučak je rekla da se radi na tome da se hrana pravedno raspodijeli, da se socijalne posluge dovedu u red te da imaju skladište.

“Do 2015. se hrana bacala, nakon toga Vlada donosi zakon da se vraća PDV, krenulo je na bolje, uveden je registar donatora i to je trebalo biti super, no hrana nestaje, vrši se preprodaja” – zaključila je Šušak za HRT.

“Umirovljenici žive od nade da će sutra biti bolje, da će mirovine porasti i da nitko više neće biti gladan”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap