Umirovljenici razočarani: Uzalud čekali 250 kuna veću invalidninu

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, donesenima još krajem prošle godine, od travnja 2018. iznos osobne invalidnine raste sa 1.250 na 1.500 kuna. No, to se nije dogodilo jer je zapelo – u proceduri. Tako su se osobe s invaliditetom, među kojima i brojni umirovljenici, ovoga mjeseca uzalud veselile poštaru i punijem stanju računa.

Socijalna država nije “stigla” izdati rješenja za osobe s invaliditetom Ilustracija: Pixabay

Umirovljenik Nikola (65) u prijevremenu mirovinu morao je zbog zdravstvenih problema, a uz svega 1.400 kuna mirovine već nekoliko godina prima i osobnu invalidninu koja iznosi 1.250 kuna. S ovakvim primanjima ne čudi stoga što poštara oko svakog 20. dana u mjesecu željno iščekuje, no sada mu se posebno veselio. Naime, još u siječnju država je osobama koje primaju ovu vrstu naknade zakonski obećala da će ona od prvog travnja iznositi 250 kuna više, dakle 1.500 kuna. No, to se nije dogodilo.

Proceduralna država apsurda

“Iskreno da vam kažem, nekako sam i sumnjao da će naknada biti veća, jer nisam dobio nikakvo rješenje, što već iz iskustva znam da bi morali dostaviti. Žalosno je to. Mnogi su se nadali tom povećanju i već napravili neki plan. To vam je hrana za tjedan dana i račun za vodu, komunalije… Nije to mala stvar nama koji živimo od tako male mirovine, a moramo izdvajati za lijekove i druge stvari” – kaže nam umirovljeni Nikola.

Pitate se gdje je zapelo u državi apsurda? Pa u proceduri, naravno! No, krenimo redom. Krajem godine, na snagu su stupile izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Bila je to dobra vijest za osobe s invaliditetom, jer sada osobnu invalidninu od Centra za socijalnu skrb mogu primati i uz rad, i to bez obzira na visinu plaće. Nažalost, to se ne odnosi i na umirovljenike s mirovinama većima od 2.455 kuna (koliko je tada iznosila minimalna mirovina za 40 godina radnog staža). Također, iznos invalidnine zakonski je od 1.travnja povećan na 1.500 kuna, pa se isplata novog iznosa logično očekivala u svibnju. No, uzalud.

Dobit će zaostale iznose

Ova situacija na noge je podigla brojne građane i udruge osoba s invaliditetom, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za Glas Slavonije dalo je slijedeće objašnjenje:

Invalidska kolica
Invalidnina za radnike, ali ne i umirovljenike s više od 2.455 kuna!

“Svi centri za socijalnu skrb na vrijeme su dobili uputu ovog Ministarstva da žurno pokrenu postupke kako bi se korisnicima osiguralo navedeno povećanje, ako i nadalje ispunjavaju uvjete sukladno Zakonu. Dio korisnika nije još zaprimio povećanje jer je postupak u tijeku. Ako i nadalje zadovoljavaju uvjete, naknadno će zaprimiti povećani iznos počevši od 1. travnja 2018. godine. Znači, svi korisnici koji ispunjavanju uvjete dobit će sve zaostale iznose od 1. travnja. Budući da navedeno povećanje iznosa nije moguće ostvariti bez provođenja upravnog postupka i donošenja novog rješenja, jer se mijenjao postotak od osnovice, a ne osnovica, Ministarstvo za socijalnu politiku uputilo je svim centrima za socijalnu skrb Smjernice o postupanju u primjeni Zakona o socijalnoj skrbi 30. siječnja 2018.” – piše, između ostalog, u odgovoru Ministarstva.

Prema tome, ispada kako centri za socijalnu skrb nisu bili u stanju tijekom puna dva mjeseca donijeti nova rješenja pa će tako novi iznosi, s razlikama za prethodni mjesec, biti isplaćeni u lipnju i srpnju, a tko zna – možda i kasnije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap