Umirovljenici sve očajniji u zahtjevima za povećanjem mirovina

Jasmina Grgurić Zanze
27. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Cijene rastu, a umirovljenici su usred gospodarske krize ostali bez godišnjeg usklađivanja mirovina. Zato od Vlade traže povećanje mirovina za deset posto kako bi se izvukli iz teške materijalne situacije. No, vlasti ignoriraju njihove zahtjeve pa u Savezu udruga umirovljenika jedini izlaz vide u izlasku na ulice.

Foto: Pixabay

Umirovljenici u BiH traže povećanje mirovina zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. U Federaciji BiH spremni su i na prosvjede ako im zahtjevi ne budu ispunjeni. Iz entitetske Vlade ne odgovaraju na njihove prijedloge. Materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod je granice socijalnog minimuma. Dovedeni su, kažu, na rub egzistencije. Rast mirovina od minimalno 10 posto do kraja godine ono je što zahtijevaju, piše Večernji list.

Ukoliko do toga ne dođe, izaći će na ulice. Takav ultimatum dali su Vladi već nekoliko puta, ali bezuspješno. Ipak, od najave prosvjeda ne odustaju u nadi da će ipak dobiti ono što traže.

Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika u FBiH traži povećanje svih mirovina, osim najviših, do kraja godine.

– Želimo po svaku cijenu 2022. godinu dočekati s uvećanim mirovinama – rekao je zamjenik predsjednika UO Saveza Haso Halilović.

Cilj im je doseći  50 posto prosječno isplaćene mirovine u odnosu na prosječnu plaću. Halilović podsjeća da su članice Saveza ranije upozorile kako će izići na ulice i organizirati prosvjede ako se ne izvrše izmjene i dopune Zakona o MIO.

Umirovljenici se okupili na prosvjedu: "Kako preživjeti sa 1.450 kuna?"

Prosječna mirovina u Federaciji iznosi 480 konvertibilnih maraka, a redovito povećanje slijedi tek u travnju iduće godine. Neusklađene mirovine u tekućoj godini i svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica razlog su zahtjeva za povećanje mirovina i izmjene Zakona o MIO.

– Tražimo doslovce 10% povećanje svih mirovina, izuzev najviših, i to da osnovica bude isplaćena prosinačka mirovina 2017. godine – kaže Halilović.

Iz Vlade FBiH poručuju kako razgovor s predstavnicima umirovljenika planiraju te da ono što traže zahtijeva izmjene zakona.

Bez toga povećanje mirovina nije moguće.

– Mi četiri godine tražimo da ovaj famozni postotak od 9,88 dođe na 11,20 i tada bi umirovljenici imali prosječnu mirovinu oko 550 KM, minimalna bi bila oko 460 maraka. Išlo bi se na prosjek isplaćene mirovine u odnosu na plaću, 50 – 52%, kao što je u Europskoj uniji”, ističe Halilović, piše Večernji list.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap