Umirovljenici sutra opet ispred Vlade: “Komu je u interesu dodatno osiromašiti umirovljenike?!”

Josip Mihaljević
6. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske će i sutra, već treći četvrtak zaredom, održati prosvjed na Markovu trgu. Tom prigodom su složili treće otvoreno pismo, a na prva dva im nitko iz Vlade nije odgovorio.

Foto: Facebook stranica “Pokret Protiv Siromaštva Starijih Osoba

Sindikat umirovljenika će i sutra prosvjedovati pred Vladom, baš kao i protkela dva četvrtka. Članovima Vlade i ministrima uručit će i treće otvoreno pismo sa zahtjevima, a napominju da im na prošla dva nitko od njih nije odgovorio.

Baš zato će i sutra biti pod prozorima Vlade RH, naoružani zviždaljkama, a krajnji cilj je skrenuti pažnju da se hitno treba povećati prihodovni cenzus za besplatno zdravstveno osiguranje.

Cenzus se nije mijenjao 15 godina i danas iznosi 1.939 kuna za samca, odnosno 1.516 kuna za člana zajedničkog domaćinstva. Sindikat umirovljenika Hrvatske ističe da je to za 22 posto ispod linije siromaštva u Hrvatskoj.

Okupljanje je u 9:30, a otvorena pisma će uručiti članovima Vlade u 10:15 sati.

Otvoreno pismo Sindikata umirovljenika

Ministar koji smatra da je besplatno dopunsko za umirovljenike populizam - ostaje!

U nastavku možete pročitati treće otvoreno pismo Sindikata umirovljenika Hrvatske, kojeg potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović:

“Poštovani gospodine Plenkoviću, poštovani Vlado RH, 

OVO JE TREĆI ČETVRTAK DA DOLAZIMO POD PROZORE VLADE RH, kako bismo vam, uoči usvajanja proračuna za 2020. godinu, skrenuli pažnju da se hitno treba povećati prihodovni cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, cenzus nije mijenjan već 15 godina, od 2004. godine, i danas iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva.

Naše okupljanje pred Vladom već treći četvrtak ignorirate. Na naša do sada primljena dva otvorena pisma nismo dobili vaš odgovor, što dovoljno govori o vašem odnosu prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Na stotine telefonskih poziva svjedoče o hitnosti rješavanja ovog pitanja, jer najsiromašniji više naprosto ne odlaze liječniku. Nemaju za dopunsko. Nemaju za lijekove. Umiru na nogama.

Redovitim usklađivanjem mirovina unatrag godine dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak deset tisuća umirovljenika te tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika, a taj broj će nastaviti padati.

Pitamo vas, kome je u interesu da ugrožava već dovoljno osiromašene umirovljenike? Usklađivanje mirovina za 50 kuna je duda varalica za brojne umirovljenike, jer će zbog tako malog povećanja mirovine morati započeti plaćati dopunsko zdravstveno od 70 kuna mjesečno.

Iako su u proteklih 15 godina plaće porasle za oko 35 posto, a mirovine 28 posto, cenzus je ostao isti. Ima li vam tu logike? Naravno da nema.

Umirovljeničke udruge su od Ministarstva zdravstva već dobile „čvrsta“ obećanja kako će najkasnije do kraja ove godine biti povećan prihodovni cenzus. U rujnu prošle godine isto je obećao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Pavić. Svi obećavaju, ali nitko ništa ne poduzima.

U lipnju ove godine Sindikat umirovljenika je uputio otvoreno pismo ministrima zdravstva i financija, Kujundžiću i Mariću, s problematikom cenzusa za dopunsko, ali nismo dobili čak ni pristojan odgovor o primitku.

U razgovorima s novim ministrom rada Aladrovićem u rujnu ove godine umirovljeničke udruge su ponovile kako im je povećanje cenzusa prioritet te zatražile da se na 14. sjednicu Nacionalnog vijeća, održanu 1. listopada o.g., pozovu kompetentne osobe iz ministarstava zdravstva i financija. Međutim, posredstvom stručnjaka nižeg ranga dali ste odgovor kako nema sredstava za povećanje prihodovnog cenzusa za samca niti na 2.000 kuna, jer bi to zahtijevalo pronalaženje 160 milijuna kuna?! Je li to konačna politička odluka Vlade RH o ovom osjetljivom pitanju? To da je vama preskupo pravo na život više desetaka tisuća umirovljenika?!

I tako 15 godina zavlačite siromašne. Je li vam jasno kako će sve manje umirovljenika imati mogućnost plaćati dopunsko od 70 kuna, a vaš bi ga ministar htio i povećati?! Je li vam poznato da je prema izvješću Europske komisije Hrvatska na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama? Upravo zbog toga je važna što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kako bi se prevenirali troškovi liječenja. Vaši nadležni ministri ignoriraju i takvu činjenicu.

Sindikat i Matica umirovljenika su početkom listopada dobili obećanje da će se ministri rada i mirovinskog sustava, zdravstva i financija dogovoriti oko povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje te da će im to biti priopćeno na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća koja se već trebala održati. Ali nije održana.

Zar vas nije briga koliko gladnih umirovljenika kopa po kontejnerima i kantama za smeće, prikupljajući plastične boce i ostatke hrane. Zar ne vidite da 55 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva (2.485 kn), da ih 98 posto ima mirovine niže od prosječne plaće!

Sindikat i Matica umirovljenika predlažu da se prihodovni cenzus automatski utvrđuje prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji. To znači da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna!”