Umirovljenici su najveći širitelji lažnih vijesti na društvenim mrežama. No, postoji lijek!

Jasmina Grgurić
17. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Nedavna međunarodna istraživanja pokazala su da osobe starije od 65 godina najviše šire dezinformacije i lažne vijesti na društvenim mrežama poput Facebooka. Za sve je kriv nedostatak informacijske pismenosti pa su umirovljenici jednako tako i najčešće žrtve raznih internetskih prijevara. No, uz edukaciju i vlastito provjeravanje sadržaja možemo postati odgovorniji za netočne sadržaje u koje vjerujemo i dijelimo s drugima.

Ilustracija: Rawpixsel

Osječka Udruga ”Grupa građana” odlučila se za projekt medijskog opismenjavanja starijih osoba. Tako su u svibnju i lipnju ove godine održali predavanja i radionice za umirovljenike u domovima za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru te podružnicama Matice umirovljenika Hrvatske na području Osječko-baranjske županije, piše Glas Slavonije.

Naime, nedavna su međunarodna istraživanja pokazala da upravo stariji od 65 godina najviše šire dezinformacije i lažne vijesti na društvenim mrežama poput Facebooka. Riječ je o generacijama koje nisu imale prilike savladati suvremenu medijsku pismenost pa često vjeruju u informacije koje im se plasiraju, šireći ih dalje bez provjere. Iz jednakih razloga umirovljenici su ujedno i najčešće žrtve raznih internetskih prijevara.

fakenews
Novo istraživanje najviše krivi starije ljude kao djelitelje lažnih vijesti

”Ovaj projekt poseban naglasak stavlja na edukaciju umirovljeničke populacije treće životne dobi, kao posebno ranjive skupine zbog nesnalaženja među suvremenim načinima manipulacije informacijama, što je sve češće čini žrtvom prijevara i obmana” – rekla je novinarka i predavačica u projektu Udruge “Grupa građana”, dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard.

Naime, većina je projekata vezanih uz medijsko opismenjavanje namijenjena najmlađim dobnim skupinama, unatoč tome što je preporuka Parlamenta Europske unije da se u okviru medijskoga opismenjavanja jednaka pozornost pokloni i obrazovanju odraslih na svim razinama, upozorila je Zekić Eberhard.

 

Umirovljenici su najveći širitelji lažnih vijesti na društvenim mrežama. No, postoji lijek!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap