Umirovljenici sobu u domu za starije čekaju 10 godina: “Cijelo ovo vrijeme se čekao HZMO”

Josip Mihaljević
6. rujna 2021.
Novosti
A- A+

U pulskom Domu za starije osobe ‘Alfredo Štiglić’ u jednokrevetne sobe primaju umirovljenike koji su zahtjeve predali još 2011. godine. Sada kada je država predala vlasništvo nad tim domom županiji očekuje se i napredak po tom pitanju, no čini se da to neće biti jednostavno.

alfredo stiglic

Foto: dom-alfredo-stiglic.hr

Dom za starije osobe ‘Alfredo Štiglić’ u Puli postaje goruća tema za lokalnu politiku Istre. Jednokrevetnu sobu korisnici čekaju dulje od  deset godina što znači da su zahtjeve predali još 2011. godine. Deset godina prije nego što dobijete smještaj i adekvatnu skrb, poručuje SDP-ova Sanja Radolović za glasistre.hr.

Radolović: Treba izgraditi još jedan dom u Puli

Koalicija na vlasti u Puli (SDP-Zoričić-Možemo!) najavila je rješavanje abnormalno duge liste čekanja u domu koja broji oko 2.600 osoba. No, naglasili su kako se iz EU fondova neće moći financirati dogradnja i izgradnja domova za starije, ali će se moći financirati ostali oblici vaninstitucionalne skrbi za starije poput dnevnih boravaka, kućne njege i pomoći. No, na tapeti je i dogradnja ‘Štiglića’ koja ne zvuči kao da će riješiti nagomilane probleme:

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

“Kada govorimo o tri smjera razvoja problema – prvo, neophodna je dogradnja Štiglića. Dogradnja neće listu čekanja od 2600 naših sugrađana magično izbrisati jer se radi otprilike o 100 dodatnih mjesta, ali će napraviti prvi korak prema smanjenju čekanja na mjesto od 10 godina. Projekt je dugo bio na čekanju zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje”, kazala je Radolović.

HZMO je u cijeloj Hrvatskoj vlasnik tridesetak nekretnina, domova za starije, ali ih polako počinje “vraćati” županijama koje su osnivači pa je dugi niz godina bilo problematično podići kreditno zaduženje i ulagati u tuđu imovinu, dodaje Radolović. HZMO je u svibnju ove godine bez naknade pulski dom za starije prepustio županiji pa su se otvorila vrata za realizaciju Sporazuma o financiranju i kreditnoj suradnji koji supotpisuju Grad, Županija i Dom. Potrebno je donijeti novu odluku o zaduživanju, a Radolović zamjera županijskoj Skupštini jer ta točka nije na dnevnom redu.

Radolović se također zalaže za izgradnju dodatnog doma za starije u Puli koji bi pokrio dodatnih 300 kreveta.

Župan: Cijelo ovo vrijeme se čekao HZMO

No, župan Boris Miletić kaže da se Radolović tu koristi jeftinim populizmom. Navodi kako je Sporazumom iz 2017. godine županija svake proračunske godine odvajala sredstva za projekt uređenja i dogradnje, ali su čekali da se riješe imovinsko-pravni odnosi s državom:

hzmo Tvrtkova
HZMO, vlasnik preko 20 domova za starije, polako počinje s prijenosom vlasništva na županije

“Ponavljam, cijelo ovo vrijeme se čekao HZMO. Nakon dugogodišnijh zahtjeva i inzistiranja Županije, Vlada je u svibnju Županiji dostavila Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za prijenos prava vlasništva nad nekretninama u Doma na Istarsku županiju, bez naknade”, kazao je Miletić.

Miletić je također najavio kako će na sljedećoj sjednici županijske skupštine jedna od točaka dnevnog reda biti Odluka o stjecanju prava vlasništva na nad nekretninama koje koriste domovi (u Puli, Raši i Novigradu) pa bi se tek nakon toga moglo krenuti u skraćivanje velike liste čekanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap