Umirovljenici pomažu umirovljenicima: Dijela sredstava odriču se za stradale u potresu!

Jasmina Grgurić Zanze
12. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Kako pomoći stradalima u potresu, i to umirovljenicima kao jednoj od najugroženijih kategorija, dosjetila se Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako će se svaka od 24 udruge na tom području odreći deset posto prihoda. Očekuje se da će na taj način za svoju populaciju na potresima pogođenim područjima skupiti oko 50 do 60 tisuća kuna.

Foto: Rawpixel

Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije dosjetila se kako pomoći svojoj generaciji na potresima pogođenim područjima Siska i Petrinje. Predsjednik Željko Held kaže da su na sastanku izvršnog odbora odlučili da svaka od 24 umirovljeničke udruge izdvoji 10 posto godišnjih sredstava koja dobivaju od Županije.

Prirodno da umirovljenici pomažu umirovljenicima

Grad osigurao pomoć za starije, nemoćne i samce s mirovinom do 2.485 kuna

“Očekujemo da ćemo skupiti oko 50 do 60 tisuća kuna, možda i više. Taj ćemo novac  ciljano uplatiti našoj populaciji. Ovog trenutka još ne znamo komu točno, hoće li to biti Dom za starije u Petrinji koji je stradao ili u Sisku, ali mislimo da je najbolje pomoći umirovljenicima, nekako je prirodnije, iako pomoć treba i bolnicama, školama, vrtićima… Nekako je prirodno da umirovljenici pomažu umirovljenicima, a pomoć će zasigurno trebati i za mjesec-dva dok mi to skupimo i sigurno će otići u prave ruke” – rekao je Held.

Županija je omogućila da se dio udrugama uplaćenih sredstava namijeni u ove svrhe. Tako će  gradske matice izdvojiti po 5 tisuća kuna, županijska 10 tisuća, dok će općinske dati po 2 do 3 tisuće kuna. Sa 50 do 60 tisuća kuna pomoći će na taj način umirovljenicima u stradalim područjima.

A kako su uopće došli na ovako plemenitu ideju, ali je i jedinstveno prihvatili, pitali smo predsjednika bjelovarsko-bilogorske županijske Matice.

Odrekli se jednog besplatnog izleta

“Izvršni odbor sazvali smo samo zbog toga. Došao sam na ideju da se odreknemo dijela prihoda i uplatimo novac direktno onima kojima sada treba pomoći, našim umirovljenicima pogođenima potresom. Godišnje idemo na tri do pet izleta u Njivice. Hajdemo se onda odreći jednoga ili će ga svatko sam platiti 150 kuna pa taj jedan izlet neće biti besplatan” – kaže nam Željko Held.

Dodaje kako su neke umirovljeničke udruge već pomogle sa značajnim iznosima, skupili su donacije od članova, ali svejedno će se dodatno odreći i dijela godišnjeg budžeta. Bjelovarsko-bilogorska županija za njihove aktivnosti i programe izdvaja oko milijun kuna godišnje. Held smatra da je to lijep novac i da se tih deset posto svakako treba odreći.

“Želimo olakšati našoj populaciji, neće taj novac riješiti ničiju sudbinu, ali sigurno će im pomoći. Imamo nekoliko opcija, kada vidimo koliko smo skupili zajedno ćemo donijeti odluku o uplati. Primjerice, dom za starije u Petrinji skroz je uništen. Kada ovaj prvi val pomoći prođe, sigurno će trebati još konkretnih stvari” – pojašnjava za mirovina.hr predsjednik županijske Matice.

Held dodaje i kako 20 posto godišnjeg budžeta svake godine izdvajaju za pomoć siromašnim umirovljenicima u ruralnim područjima za liječenje, lijekove i ostalo.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap