Umirovljenici pisali Plenkoviću: Podsjetili ga da je obećao rast mirovina za pet posto

Jasmina Grgurić
24. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Podržavamo i vaše predizborno obećanje pod sloganom ‘Vjerodostojni’ u kojem obećajte porast mirovina u četverogodišnjem razdoblju za 5 posto. Kako je već prošlo pola mandata mirovine, a mirovine su porasle 0,87 posto, s nestrpljenjem očekujemo iduće godine i snažniji porast mirovina – piše Stranka umirovljenika u otvorenom pismu Plenkoviću.

plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Stranka umirovljenika uputila je danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga prozivaju za loše političke poteze, Agrokor te naravno – mirovine. Njihovo pismo u čijem je potpisu predsjednik SU-a, Lazar Grujić, prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

“Mi smo jedna mala stranka koju vi bahato nazivate klaunovima i ne želite se opterećivati našim radom. Stoga se nadamo da vas i ova naša reakcija neće previše opteretiti i ne daj bože uzrujati. Kao prvo želimo naglasiti da cilj ovog pisma nije rušenje vlade već samo želimo ukazati na neke od vaših postupaka i izjava koje ne priliče običnom građaninu a ne javnoj osobi poput vas. Osobi koja bi svima nama trebala davati nadu u bolje sutra a ne samo rigati vatru na sve oko sebe. Osobito na oporbene političke stranke za koje bi najradije da ne postoje. Pa kakav ste vi to
demokrat i europejac.

Svojom bahatošću, socijalnom neosjetljivošću i anemičnim političkim potezima samo ste dali vjetar u leđa rastu Živog zida i Mosta? Svjesni toga ili nadamo se ipak nesvjesni vaša je uloga predstavljati našu državu i u svijetu a ovakvim načinom rada i kontinuiranih produbljivanja podjela to loše radite. Zar ništa niste naučili od pothvata nogometaša koji su isticali skromnost i poniznost. U tom kontekstu prihvaćamo vaše mišljenje kako i mi nismo dovoljno financijski i politički potkovani. Naime nikako ne razumijemo savršenstvo Lex Agrokora koji je prema vama ušao u anale političkih poteza ne samo u Hrvatskoj već i EU. Pri tome mislimo na vaše izjave kako niste bili involvirani u proces izrade zakona, odvjetnika Šavorića znate samo površno, strani kapital neće ući u većinsku vlasničku strukturu Agrokora, konzultanti i savjetnici su odabrani prema njihovim predispozicijama, nije im isplaćeno više nego što je to uobičajeno…Iz današnje perspektive i saznanjima niste govorili istinu i samo ta činjenica dovodi u pitanje benevolentnost, pravednost i opće društveni interes donesenog zakona. Jednom riječju niste bili vjerodostojni!

Nažalost ova riječ obilježava stil vašeg političkog djelovanja što možemo potkrijepiti i neshvatljivim zatiranjem referendumske inicijative za promjenom izbornog zakona. Treba li podsjetiti kako ste u predizbornom programu pod sloganom vjerodostojno najavili upravo takve promjene. Promjene koje će konačno ukinuti zakonski legalizirani izborni inženjeringa. Zanimljivo ponovno je riječ o zakonski legaliziranom postupku poput višemilijunskih isplata sudionicima izrade Lex Agrokora. Ako ste mislili kako svi trebamo biti tako financijski i pravno pismeni da pljačkamo po zakonu mi u Stranci umirovljenika na to ne pristajemo.

Beskompromisno ćemo i nadalje ukazivati na sve pokušaje obezvređivanja umirovljenika poput najnovijih pokušaja vašeg ministra Pavića. Satisfakcija nam je kako smo prvi ukazali na propuste u mirovinskoj reformi i pridonijeli njezinom stopiranju. Isto tako radije ćemo biti neovisnim sudionikom hrvatske političke scene nego ovisni o sponzorima, lobijima, vanjskim utjecajima i grupama te sustavno štiti interese umirovljenika. U tom smislu podržavamo i vaše predizborno obećanje pod sloganom Vjerodostojni u kojem obećajte porast mirovina u četverogodišnjem razdoblju za 5%. Kako je već prošlo pola mandata mirovine, a mirovine su porasle 0,87 % s nestrpljenjem očekujemo iduće godine i snažniji porast mirovina. Ili smo kao potpuni laici i politički analfabeti školovani samo u Hrvatskoj, odrasli u radničkim obiteljima i odgajani skromno i u duhu poštenja pogrešno iščitali i vaš predizborni program? Bojimo se kako ipak nismo! Stoga vas na kraju želimo podsjetiti na jedan stih iz skladbe Petra Graše, a ne nažalost pokojnog Olivera Dragojevića s čijom ste glazbom i vi poput vašeg tajnika odrasli: Nula od čovika!”

Umirovljenici pisali Plenkoviću: Podsjetili ga da je obećao rast mirovina za pet posto
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap