Umirovljenici o odlukama Stožera: “Turizam im je važniji od zdravlja građana!”

Jasmina Grgurić Zanze
20. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Od početka izbijanja epidemije, Hrvatska tek sada bilježi rekordne brojke zaraženih osoba unutar 24 sata pa smo tako prekoračili 200 slučajeva po danu. Popuštanje mjera i turistička sezona glavni su krivci, no Stožer unatoč već pomalo alarmantnim brojkama i dalje ne donosi nikakve drastičnije odluke. Prst krivnje uperen je prema mladima koji zarazu donose iz noćnih provoda u klubovima uzduž obale pa im je radno vrijeme skraćeno do ponoći. Mogu li takve odluke zaustaviti daljnje širenje epidemije pitali smo u anketi naše umirovljenike, pri čemu je dio njih pokazao razumijevanje prema mladima.

Mlade smatraju glavnim krivcima za širenje zaraze Ilustracija: Rawpixel

Ako pitamo naše umirovljenike, većina ih smatra da mjere i odluke koje donosi nacionalni Stožer civilne zaštite nisu dovoljno učinkovite protiv širenja Covida-19. To posebno ne čudi, jer nekih konkretnih poteza ni nema, usprkos tomu što nam je brojka oboljelih u jednom danu već dvaput ovoga mjeseca prekoračila 200, što je više nego dvostruko više nego u prvim mjesecima kada smo živjeli u karanteni.

Nema sumnje da se popuštanjem epidemioloških mjera želio zaustaviti gospodarski krah, uz koji je usko vezana turistička sezona koja se sada smatra glavnim krivcem za povećano širenje zaraze.

Opet rekord: Zaraženo 219 ljudi, dvije osobe preminule

Tako većina umirovljenika smatra da Stožer više misli na zaradu od turizma, nego zaštitu zdravlja građana. Odgovore u našoj anketi ponudilo je oko 700 čitatelja, pri čemu njih čak 43 posto misli da nam je turizam važniji od zdravlja.

Ipak, 18 posto ih ne vidi nikakav problem u tomu da se mladi ljudi zabavljaju u noćnim izlascima u klubovima i kafićima uzduž naše obale te da im ne treba ništa braniti, čime su pokazali razumijevanje unatoč generacijskom jazu i činjenici da ih isti ti mladi mogu životno ugroziti takvim ponašanjem.

S druge strane, gotovo jednako, 16 posto, misli da kafiće i restorane u večernjim satima treba zatvoriti. Takav stav razumljiv je jer iz poruka članova Stožera proizlazi kako su upravo to najrizičnija mjesta za zarazu i njezino širenje. Da zatvaranje ne bi pomoglo misli ni deset posto ispitanih.

Da trebamo hitno uvesti novu karantenu smatra 12 posto naših ispitanika.

Jesu li odluke Stožera dovoljno učinkovite protiv širenja epidemije?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap