Umirovljenici koji žive uz granicu već četiri mjeseca ne mogu do svojih mirovina

Jasmina Grgurić
15. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Život pod mjerama zbog korone nikomu nije lak, no onima koji žive uz granicu još je teže. Zemlja do koje su donedavno svakodnevno putovali svega par stotina metara obavljajući uobičajene poslove, za njih je sada nedostupna. Najteže je umirovljenicima koji već četiri mjeseca ne mogu do svojih mirovina pa se snalaze uz pomoć dobrih susjeda.

Ilustracija: Unsplash

Karlovačka županija sa Slovenijom graniči uz rijeku Kupu kroz čak pet općina i grad Ozalj. Što znači pravi lockdown najbolje znaju tamošnji stanovnici koji su donedavno svaki dan prelazili u susjednu zemlju kako bi obavljali uobičajene poslove i obaveze, što im je sada posve otežano.

Bez negativnog testa na koronu, nema ni boravka u drugoj zemlji. Tako morate platiti 700 kuna samo kako biste obišli vlastitu zemlju, nekretninu ili podigli mirovinu. Tamošnji umirovljenici do penzije ne mogu doći već četiri mjeseca pa susjedima daju karticu da im novac podignu na bankomatu.

“Zar je to normalno? Da nisam dobra sa susjedima, ne bih imala od čega živjeti. Dam susjedi karticu i ona mi, kad ide s posla iz Metlike, podigne mirovinu prvog u mjesecu i donese mi novac. Kako meni, tako i drugim susjedima. Ne možemo sada ni prijeći u Sloveniju da ondje zatvorimo račune i otvorimo ih u Hrvatskoj” – ispričala je za Večernji list baka u Jurovskom Brodu.

Za podizanje slovenske mirovine iz slovenskih banaka na bankomatima u Hrvatskoj plaćaju veliku naknadu pa im to nije opcija.

Umirovljeniku smanjili mirovinu za 400 kuna zbog rada na 4 sata, izgubio i slovenski dio

“Ja sam 40 godina radio u Sloveniji, a sada mi je problem doći do mirovine. Srećom kći mi živi u Metliki, ali radi u vrtiću u Žakanju pa mi donese mirovinu. Kao i svi dnevni migranti, i ona se morala na brzinu testirati prošloga tjedna. Zbog svih ograničenja zna zapeti i na granici, posebno kada dođu šleperi. Jednom je putovala i više od sat vremena ovih 500 metara od granice do posla. Što ćete, mi smo naučeni na tu među, kako je, tako je. Zbog te korone nismo vidjeli ni unuke mjesecima. Nadam se da bude sve ipak krenulo nabolje” – kaže za Večernji list Mirko Mlinarić.

Iako su stariji od 65, neizvjesnost im stvara i čekanje cjepiva. Termin još uvijek nisu dobili, a kada će, nitko ne zna. Slovenija je u strogoj karanteni pa iako do nje mogu jasno vidjeti preko polja, u nju putovati ne mogu. Mnogima je Metlika bliža nego Karlovac pa su u Sloveniju, pogotovo umirovljenici, s prvim danom isplate mirovine išli kupovati hranu, gorivo te ostale namirnice.

No, mnogi su i poljoprivrednim poslovima egzistencijalno vezani uz zemlju koju obrađuju u Sloveniji pa i ta aktivnost ispašta.

Umirovljenici koji žive uz granicu već četiri mjeseca ne mogu do svojih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap