Umirovljenici iz Hrvatske i susjednih zemalja sele u gradić u BiH: ‘Život je bolji, jednostavniji i jeftiniji’

Luka Kalac
14. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Ne samo da mladi i radno sposobni odlaze iz Hrvatske, već svoju sreću u domovini više ne mogu pronaći ni umirovljenici, koji su na jedan način i u određenoj mjeri, odigrali neizmjerno važnu ulogu u izgradnji ove zemlje. Žalosno je to da moraju ići u susjednu zemlju zbog visokih životnih troškova, nevjerojatnih gužvi i još mnogo toga kako bi si priuštili dane u trećoj životnoj dobi, onako kako zaslužuju, u mirnom, jednostavnom i povoljnom načinu života. Upravo iz ovih razloga naši umirovljenici sve češće odlaze u gradić u BiH, a svoje je iskustvo podijelio i jedan bračni par koji se preselio u Gradišku.

Umirovljenici šetnja

Ilustracija | Pixabay

Zbog iznimno visokog rasta životnih troškova, a ponajprije smještaja starijih i nemoćnih osoba, sve više umirovljenika iz država članica Europske unije (EU) seli u Bosnu i Hercegovinu (BiH). Takvih primjera ima mnogo u Gradiški, u sve više tamošnjih domova za starije. To je potvrdio direktor Doma za starije Rezidencija Bakić u Gradiški, Kristijan Bakić, koji je za nezavisne.com pojasnio kako je u porastu broj umirovljenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja.

– Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima, izjavio je Kristijan Bakić.

Niz benefita za život umirovljenika

To je dokazao i umirovljeni bračni par Štefanija i Uroš Opačić iz Zagreba. Riječ je o 80-godišnjacima koji su određeni period treće životne dobi izabrali provesti u još jednom gradu kroz koji prolazi Sava. Iza sebe su ostavili djecu, unuke, prijatelje, stan u glavnom hrvatskom gradu gdje su proveli veliku većinu života. Smještaj u navedenoj rezidenciji su pohvalili, a prema riječima gospođe Opačić, uvjeti su također na visokoj razini, zbog čega se ondje osjećaju kao kod kuće. U nastavku je istaknula kako je njoj i suprugu život ondje jednostavniji, bolji i višestruko jeftiniji nego način života u Zagrebu.

Ne samo da im je potrebno daleko manja količina novca u Gradiški nego u Zagrebu, već im je, kako je gospođa Opačić rekla, ondje osigurana hrana, smještaj, grijanje, liječnička njega, fizijatrijske usluge, salon ljepote, mjesto za zabavu i rekreaciju. Sasvim smo opušteni i posvećeni sebi, rekla je Štefanija za nezavisne.com.

Umirovljenik na svom primjeru objasnio kako preživljava: 'Znam da ne mogu kupiti paštetu...'

Umirovljeničke dane provodi u rodnoj zemlji

Njezin suprug, Uroš Opačić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali se kao mladić odselio u Hrvatsku gdje je zasnovao obitelj, a kasnije je s obitelji dio života proveo i u Njemačkoj. Ipak, umirovljeničke dane provodi, kako kaže, posjećujući kulturne programe, sportske događaje, šetajući uz Savu i uživajući u ljepotama krajolika. Tome u prilog ide i to što gotovo ne postoje velike gužve kao što je to u najvećem gradu u Hrvatskoj.

S druge strane, sličan umirovljenički način život vodi i gospođa Paša Šibić. Ona je, čak pola stoljeća, provela u Rijeci, ali sada je stanovnica bosanskohercegovačke Gradiške, prenose nezavisne.com.

Isprva je do te ideje došao njezin sin koji je istražio sve raspoložive mogućnosti koje nudi taj grad. Već onda joj se svidjela Gradiška, ali i danas je tako. Tvrdi kako je zadovoljna uvjetima, ali najvažnije joj je to da je život povoljniji nego u ‘Gradu koji teče’.

Copy link
Powered by Social Snap