Umirovljenici ipak neće biti ovršeni u svibnju!

Josip Mihaljević
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Prema najnovijim informacijama, umirovljenici ipak neće biti ovršeni u svibnju. Upravo su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje potvrdili da su se pripremili na novi zakon te da nema govora o ovrhama travanjskih mirovina (isplata u svibnju).

Prema najnovijim informacijama s kojima sada raspolažemo – 21 tisuća ovršenih umirovljenika ipak neće biti ovršena na travanjskim mirovinama (isplata u svibnju).

Naime, jučer je u Saboru bila rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, kojima se efektivno zaustavljaju ovrhe nad mirovinama i plaćama u iduća tri mjeseca. Zakon je u saboru predstavljao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Oporbeni političari su kritizirali zakon, govoreći da će zakon stupiti na snagu prekasno. Naime, oni su kazali kako je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (ovršitelj) već ranije u travnju poslao obračun bankama, a budući da zakon o stopiranju ovrha tada još nije bio na snazi, kazali su kako su u tom obračunu već uračunate ovrhe za travanjsku mirovinu (isplata u svibnju). Ministar Bošnjaković je više puta upitan što će biti s mirovinama, ali niti jednom nije dao jasan odgovor.

HZMO se pripremio za dvije varijante

Kako smo u međuvremenu doznali od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Vlada im je prije otprilike dva tjedna poslala nacrt zakona. HZMO je pripremio dva obračuna – jedan koji uključuje ovrhe i drugi bez ovrha. Naime, kao institucija koja mora poštovati zakone, morali su čekati da zakon službeno stupi na snagu kako bi po njemu mogli postupati. Zakon je danas izglasan u Saboru, a stupa na snagu čim se objavi u Narodnim novinama. To može biti sutra, ili danas, budući da zakonodavac može zakone objaviti i u digitalnoj verziji Narodnih novina.

Iz HZMO-a su nam potvrdili da ovrha nad mirovinama u svibnju neće biti, te da moraju pričekati da zakon formalno stupi na snagu kako bi se obratili građanima za promjene u ovrhama koje će biti na snazi iduća tri mjeseca.

Sve se ovo moglo izbjeći da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković barem jednom u jučerašnjoj višesatnoj raspravi kazao kako su HZMO-u (ili drugim relevantnim institucijama) poslali nacrt zakona, te da su se institucije imale vremena prilagoditi do isplate mirovina.

Snimku saborske rasprave možete pogledati ovdje:

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap