Umirovljenici i sutra idu na Markov trg: “Prestanite nas ignorirati i povećajte cenzus!”

Jasmina Grgurić Zanze
30. listopada 2019.
Novosti
A- A+

I ovoga četvrtka, sutra od 9,30 sati umirovljenici idu pred Vladu. Predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske dočekivat će na Markovu trgu članove Vlade te potom održati prosvjedno uručivanje drugog otvorenog pisma. Podsjetimo, predstavnici SUH-a su prošlog četvrtka predali prvo pismo Vladi i ministrima, no na njihove zahtjeve nitko nije odgovorio. Ignoriranje po pitanju povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, kažu, i dalje se nastavlja. A samim time i njihove akcije.

Jasna Petrović

Jasna Petrović ispred Vlade na prosvjedu | screenshot N1 televizija

Vlada o podizanju cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja i dalje šuti. Veliki je to problem za desetke tisuća umirovljenika koji su uslijed redovnog usklađivanja mirovina njezinim povećanjem izgubili to pravo te samim time dobili novi trošak od 70 kuna mjesečno.

Cenzus se nije mijenjao punih 15 godina i danas iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva. Sve dok se cenzus ne podigne, iz Sindikata umirovljenika Hrvatske poručuju da će prosvjedovati svakoga četvrtka kako bi se ispravila nepravda prema najsiromašnijim građanima.

Ministri Marko Pavić i Milan Kujundžić još su lani obećali da će ispraviti nepravdu umirovljenicima kako kod svakog usklađivanja mirovine za svega jedan do tri posto ne bi dobivali veći trošak nego što im iznosi povećanje. No, u više od godinu dana nije učinjeno ništa. Sindikat umirovljenika nakon niza upozorenja prošlog je četvrtka započeo prosvjedne aktivnosti na Markovu trgu. Okupit će se i ovoga četvrtka, sutra od 9.30 sati.

“Prestanite nas ignorirati i povećajte cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje” – poručuje predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Sadržaj drugog otvorenog pisma koje će ovoga četvrtka, sutra u 10,15 sati, SUH predati Vladi prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Plenkoviću, poštovana Vlado RH,

 

Prošli četvrtak, 24. listopada, došli smo pod vaše prozore kako bismo vam skrenuli pažnju da nas sustavno ignorirate u vezi zahtjeva da se hitno promijeni prihodovni cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, cenzus nije mijenjan već 15 godina, od 2004. godine, i danas iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva.

Naše okupljanje prošlog četvrtka ste ignorirali. Na naše otvoreno pismo nismo dobili vaš odgovor zašto ne želite mijenjati cenzus, što dovoljno govori o vašem odnosu prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Na stotine telefonskih poziva svjedoče o hitnosti rješavanja ovog pitanja, jer najsiromašniji više naprosto ne odlaze liječniku. Nemaju za dopunsko. Nemaju za lijekove.

Usklađivanjem mirovina samo ove godine pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak deset tisuća umirovljenika te tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika, a taj broj će nastaviti padati. Pitamo vas, kome je u interesu da dodatno osiromašuje već dovoljno osiromašene umirovljenike? Rast mirovina od 50 kuna je duda varalica za brojne umirovljenike, jer će im zbog povećanja mirovine na naplatu sjesti plaćanje dopunskog zdravstvenog od 70 kuna.

Gorko zvuči vaše hvaljenje kako ste u mandatu ove Vlade povećali mirovine za 11 posto, a prava istina je da to nije bio čin vaše dobre volje, već ste na to bili primorani zakonskim odredbama. Iako su u proteklih 15 godina plaće porasle oko 35 posto, a mirovine 28 posto, cenzus je ostao isti. Ima li vam to logike? Naravno da nema.

Već smo vas izvijestili kako su umirovljeničke udruge od Ministarstva zdravstva dobile „čvrsta“ obećanja kako će najkasnije do kraja ove godine biti povećan prihodovni cenzus. I ne samo od tog Ministarstva. U rujnu prošle godine isto je obećao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Pavić. Svi obećavaju, ali nitko ništa ne poduzima.

U lipnju ove godine Sindikat umirovljenika je uputio otvoreno pismo ministrima zdravstva i financija, Kujundžiću i Mariću, s problematikom cenzusa za dopunsko, ali nismo dobili čak ni pristojan odgovor o primitku.

U razgovorima s novim ministrom rada Aladrovićem u rujnu ove godine umirovljeničke udruge su ponovile kako im je povećanje cenzusa prioritet te zatražile da se na 14. sjednicu Nacionalnog vijeća, održanu 1. listopada o.g., pozovu kompetentne osobe iz ministarstava zdravstva i financija. I opet ste nas prevarili, jer ste nam posredstvom stručnjaka nižeg ranga dali odgovor kako nema sredstava za povećanje prihodovnog cenzusa za samca niti na 2.000 kuna, jer bi to zahtijevalo pronalaženje 160 milijuna kuna?! Je li to konačna politička odluka Vlade RH o ovom osjetljivom pitanju – to da vam je preskupo pravo na život novih desetaka tisuća umirovljenika?!

I tako 15 godina zavlačite siromašne, hladno, proračunato i bezobzirno. Je li vam jasno kako će sve manje umirovljenika imati mogućnost plaćati dopunsko od 70 kuna, a vaš bi ga ministar htio i povećati?! Je li vam jasno da prema izvješću Europske komisije Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, te je upravo stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kako bi se prevenirali troškovi liječenja. Cinično i hladno vaši nadležni ministri ignoriraju i takvu činjenicu.

Sindikat i Matica umirovljenika su početkom listopada dali rok od desetak dana da se ministri rada i mirovinskog sustava, zdravstva i financija dogovore oko povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, te im to priopće na sljedećoj sjednici Nacionalnog vijeća koja se već trebala održati. Ali nije održana. I tu ste nas prevarili.

Socijalna osjetljivost političke elite je ravna nuli. Njih nije briga, ne vide, ne čuju, ne osjećaju. Nije ih briga koliko gladnih umirovljenika kopa po kontejnerima i kantama za smeće, prikupljajući plastične boce i ostatke hrane. Ne vide da 55 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva (2.485 kn), da ih 98 posto ima mirovine niže od prosječne plaće!

SUH i MUH predlažu da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji. To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus.

O prvoj prosvjednoj akciji i pismu pročitajte ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap