Umirovljenici burno o maskama: “Nosit ćemo, ali ako nam ih država plati!”

Jasmina Grgurić
25. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu podigla je puno prašine među građanima, posebno umirovljenicima koji su u najvećoj mjeri osuđeni na svakodnevnu vožnju autobusima i tramvajima. Maske su ujedno za njih i najveći trošak. One jednokratne nisu im isplative, dok i za dvije pamučne maske treba od malenih mirovina iz vlastitog džepa izdvojiti 20 kuna. Suglasni su stoga da bi maske, ako su obavezne, morale biti – besplatne!

umirovljenik maska

Ilustracija: Unsplash

Više od dvjesto komentara ostavili su nam umirovljenici na našoj Facebook stranici ispod vijesti o obvezi nošenja maski za lice u javnom prijevozu, koja vrijedi od danas na području cijele Hrvatske. Stariji građani kao najugroženija skupina, ali i najbrojniji korisnici javnog prijevoza, odmah su upozorili da ogromne gužve u autobusima i tramvajima predstavljaju puno veći rizik od nenošenja maski za lice, za koje smatraju da, ako su već obavezne, moraju biti – besplatne.

Pametnije bi bilo da ne pušemo jedni drugima za vratom

“Mislim da to nema velikog značenja, pametnije bi bilo da se građani pridržavaju dva metra razmaka, a ne da pušu drugima za vrat dok čekaju red na plaćanje. Mnogi se toga ne pridržavaju, mene osobno tako neodgovorno ponašanje jako smeta, ali neki to nikad neće naučiti. To je red, to je kultura, trebalo bi tako ostati bez obzira na virus!” – smatra gospođa Gina.

Bandić umirovljenicima dijeli maske koje su od danas obavezne u javnom prijevozu!

Jednokratne maske prevelik su izdatak od malenih mirovina, pogotovo sada kada ih je potrebno imati barem dvije dnevno. Druga opcija su one pamučne, za koje je po komadu potrebno izdvojiti deset kuna, no ni one nisu vječne. Potrebne su za početak barem dvije pa je dvadeset kuna od malene mirovine, od koje jedva imaju za režije i hranu, većini dodatni trošak koji si ne mogu priuštiti. Treća je opcija pak da si maske građani izrade sami, za što također moraju imati mogućnosti.

“Jučer sam htjela kupiti masku, kad ono jednokratna maska 8 kuna, a drugih ni nema. Ljekarna u Rijeci, sramotno da im je tolika cijena” – upozorila je umirovljenica Milica.

Za četveročlanu obitelj 900 kuna troška mjesečno

Umirovljenica Mirjana jednostavnom je računicom došla do troška od 900 kuna ako si četveročlana obitelj želi osigurati po jednu masku na dan. I to onu najobičniju.

“Neka si nose masku oni koji su dopustili ovaj cirkus i koji su dozvolili stranim državljanima da kontaminiraju obalu, kao i onim domoljubima koji odlaze u svoju prvu susjednu domovinu” – smatra Marin.

Dodatni problem stvaraju vrućine pa je ispod maski, pogotovo onih dvoslojnih pamučnih, teško za disati, posebice starijima s alergijama i respiratornim smetnjama. Nakon nekoliko sati, maska se mora zamijeniti drugom jer od vlage njezina zaštita slabi.

Stariji građani traže da se cijene maski vrate na cijenu koja im je bila prije pandemije, te su rekli da maske neće nositi ako im ih država ne osigura.

Umirovljenici burno o maskama: “Nosit ćemo, ali ako nam ih država plati!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap