Umirovljenici bi i ovce i novce: Donosimo rezultate ankete o obiteljskim mirovinama

Josip Mihaljević
8. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Prošloga tjedna smo vas pitali što mislite o mogućim promjenama u modelu obiteljskih mirovina. Vladajući su najavili promjenu u predizbornom programu, ali pritom nisu bili previše konkretni. Sve što su predložili jest “pravedniji izračun”. Pretpostavka je da će za veće obiteljske mirovine pooštriti uvjete za njezino ostvarivanje u vidu podizanja dobne granice. Umirovljenici bi prema rezultatima naše ankete gorko pristali ili odbili takav prijedlog.

Ilustracija: Rawpixel

HDZ je u predizbornom programu najavio “pošteniji izračun” obiteljskih mirovina, što god to značilo. Prošloga tjedna smo pisali o toj temi, a umirovljenike smo pritom pitali što misle o mogućim promjenama.

Kada je u jeku izborne kampanje u našem podcastu gostovala državna tajnica iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić, otkrila nam je da je radna skupina zadužena za stvaranje nacrtnog prijedloga novog modela obiteljskih mirovina pronašla neke nelogičnosti. Da, u pojedinim zemljama možete naslijediti dio mirovine preminulog bračnog partnera, ali su uvjeti dosta strogi. S druge strane, kod nas možete naslijediti 70 posto mirovine preminulog supružnika, ali svoje se morate odreći. Neke uvjete već možete ostvariti sa 45 godina, dok se sama mirovina može primati već od 50 godina starosti.

Za pretpostaviti je da će Vlada mijenjati uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, odnosno da će dizati dobne granice koje reguliraju kada se takva mirovina može isplaćivati. S druge strane, sam iznos takvih mirovina bi mogao doživjeti značajni skok, ali kako to inače biva, nešto se mora žrtvovati.

Cijeli članak o mogućim promjenama možete pročitati OVDJE.

Umirovljenici bi stare uvjete i veće mirovine

Što bi Vlada mogla napraviti s obiteljskim mirovinama? Stroži uvjeti, ali veće penzije!

Umirovljenike smo putem ankete pitali što misle o možebitnim promjenama obiteljskih mirovina po modelu ‘stroži uvjeti, ali veće penzije’. Skupili smo 1.678 odgovora, a umirovljenici bi rado zadržali stare uvjete, i normalno, prihvatili rast mirovina.

Najviše ispitanika odabralo je odgovor “Uvjete ne treba dirati, a mirovine svejedno treba povećati”, čak 42,61%.

Dosta manje njih (28,49%) odabralo je “Podržavam veću dobnu granicu ako će rasti mirovine”.

Kao i uvijek, postoje i oni tvrdokorni pesimisti koji ne vjeruju da će doći do boljitka. Opciju “Ne vjerujem da će doći do većih obiteljskih mirovina” odabralo je 28,90% ljudi.

Copy link
Powered by Social Snap