Umirovljenica piše za Mirovina.hr: “Mobilni telefon nije igračka, lako vas mogu prevariti”

mirovina.hr
9. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenica iz Osijeka javila nam se sa zanimljivom pričom. Opekla se koristeći mobitel i prava je sreća da ju je nesmotren potez koštao samo 30 kuna. Želi podijeliti svoju priču s umirovljenicima, jer na njih gleda kao na širu obitelj, da i oni ne dođu u istu situaciju.

mobitel

Foto: Unsplash

Umirovljenica iz Osijeka jedna je od rijetkih koja je “skrolala” skroz do kraja našeg portala i vidjela da umirovljenicima nudimo mogućnost objave priče na portalu Mirovina.hr. Zove se Katarina Pekanov, dolazi iz Osijeka, a u mirovini je sedam godina. Radila je u Osječkoj komori na mjestu direktorice, a imala je i kolumnu u ‘Glasu Slavonije’ gdje je pisala o gospodarstvu.

Za Mirovina.hr napisala je vlastito iskustvo za koje vjeruje bi moglo pomoći drugim umirovljenicima. Ovo je njena priča.

Mobilni telefon nije igračka, lako vas mogu prevariti

“Vjerojatno vam se dogodilo, baš kao i meni prošli mjesec, kada sam dobila poruku u kojoj mi se nudi čišćenje mog mobilnog uređaja jer je možda zaražen virusom. Ne razmišljajući previše upustim se u otvaranje poruke. Što nam se može dogoditi ako otvorimo poslanu nam poruku bila je moja prva misao. Nažalost može. Nakon što sam otvorila poruku prvo što je pisalo bilo je ono: “Vaše plaćanje u iznosu od 30 kuna za ZeroSpam je potvrđeno, vaš aktivacijski broj je… Preuzmite aplikaciju”.

Nisam preuzela nikakvu aplikaciju jer sam istog trenutka shvatila da mi netko bez bilo kakve najave, bez bilo kakve usluge, jednostavno, prevarom uzima novac.  Čekala sam račun koji mi stiže za mobilni telefon za prethodni mjesec i dobila ga uvećanog za iznos od trideset kuna. Upravo je nevjerojatno tko vas sve i na koji način može prevariti.  Nemam pojma tko je taj tko mi je uzeo moje novce, ali ono što znam je da bi bilo pošteno da je taj netko poslao poruku u kojoj nudi neku svoju uslugu za iznos od toliko kuna s pitanjem da li želim da mi tu uslugu učini.

Tada bi imala mogućnost izbora i znala bih da sam napravila nešto što želim ili pak odbila nešto što ne želim.

Svi umirovljenici su dio umirovljeničke obitelji

Požalila sam se ukućanima na to što mi se dogodilo i dobila sam vrlo jednostavan odgovor na moje pitanje kako je to moguće. Kažu mi da sam dobro prošla jer nerijetko se događa da iznos nije tako “mali” unatoč tome što nikome od nas ni jedan iznos nije mali pa tako ni ovaj. Kažu da se radi o puno većim iznosima sa sličnim sadržajima, tipa, želite li ovo ili ono, trebate li ovo ili ono i dovoljno je samo da otvoriš to nešto i da te izvijeste da je vaše plaćanje u iznosu od tristo ili petsto kuna potvrđeno.

Jednom sam negdje pročitala razliku između obitelji i porodice. To je bilo po prilici ovako. Kada je riječ o obitelji biramo jedni druge. Tako bi to trebalo biti i s ovom našom umirovljeničkom obitelji. Porodica, sama joj riječ kaže je ono što je nastalo porodom.

Treba nam i jedno i drugo i zato je dobro da jedni druge upozoravamo na nešto što se nama dogodilo da se ne bi dogodilo još nekome. Osnovno je pitanje zašto bi se to ikome trebalo događati. Možda zbog neznanja, brzopletosti, lakovjernosti. Jer puno toga smo ponijeli upravo iz kuće, iz porodice. Da budemo pošteni članovi te iste porodice, a onda i zajednice kojoj pripadamo. Nažalost iskustva nas uče da nije sve onako kako smo naučili, što nas ne bi trebalo ometati u normalnom i uljuđenom životu na koji smo navikli. Sve drugo crpit će našu energiju nepotrebno, a upravo je ovo naše vrijeme koje dijelimo sa svima onima koji to zaslužuju. I ovaj dan se nikada više neće vratiti kao ni ove sekunde dok ovo pišem”, napisala je umirovljenica iz Osijeka Katarina Pekanov.

Malo objašnjenje

Bilo u poruci ili u slučajno otvorenoj stranici, brojni ljudi svakoga dana nasjedaju na sitne, ali i ne tako sitne prijevare. Ako vam u SMS poruci dođe sumnjiv sadržaj, nemate razloga otvarati ga i najbolje bi vam bilo da tu poruku obrišete. Ne, niste osvojili nikakvu nagradu na koju ste niste prijavili, sadržaj takvih prijevara često je navlakuša za neiskusne. A umirovljenici su još uvijek, govorimo generalno, u fazi kada tek dolaze na internet i uče na greškama.

Osim kroz SMS poruke, sličan neželjeni sadržaj može vam doći i običnim pregledavanjem raznog sadržaja na internetu preko vašeg mobitela. To se najčešće događa na stranicama na kojima klikom otvarate posve novu stranicu koja vam, recimo, hoće reći da je vaš mobitel već zaražen i da se brzo možete riješiti virusa samo s par klikova. Takve stranice dosta često i vrlo agresivno od vas traže dozvolu da joj dopustite, na primjer, da na vaš mobitel šalju obavijesti.

Te obavijesti i takve stranice nisu ni najmanje pouzdane i čak ako vam piše da vam je telefon zaražen virusom – vrlo vjerojatno nije. Recept za suočavanje s tim je vrlo jednostavan – samo ugasite tu stranicu i problem riješen.

 

Umirovljenica piše za Mirovina.hr: “Mobilni telefon nije igračka, lako vas mogu prevariti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap