Umirovljenica Lea: ‘Da mi sin ne pomaže, kupila bih od 240 eura mirovine malo brašna i jaja’

Jasmina Grgurić Zanze
20. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Invalidsku mirovinu prima 94.799 umirovljenika. Puljanka Lea Dumančić jedna je od njih, a preživljava sa 240 eura. Nakon rekordnog usklađivanja, u rujnu je dobila 20 eura više. To joj nažalost nije dovoljno pa ovisi o sinu, jer sama od tolike mirovine može pokriti samo troškove režija, pokojeg lijeka i vrlo malih količina hrane.

Ilustracija: Rawpixsel

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, invalidsku mirovinu prima 94.799 umirovljenika. Međutim, ta je brojka realno još i veća, jer se po stjecanju životne dobi za odlazak u mirovinu, invalidska mirovina automatski pretvara u starosnu.

Invalidske mirovine u prosjeku iznose 357 eura, prosječan radni staž njihovih korisnika je nešto ispod 22 godine, a dob nešto iznad 63 godine.

Pomoć od grada, ali ne i od države

Osoba u invalidskim kolicima sa štapom u rukama
Invalidske mirovine sve niže, a one prebačene u starosnu penzionerima ruše prosjek!

– Da mi sin ne pomaže, ja bih s mojom penzijom platila režije, kupila nešto sitno u apoteci, malo brašna i jaja , kaže Lea Dumančić, umirovljenica iz Pule čija mjesečna mirovina iznosi svega 240 eura. Ona je u invalidskoj mirovini i spada u onaj široki krug hrvatskih umirovljenika koji su zbog preniskih primanja u zoni siromaštva, za DW piše Nenad Ivanović.

Ova pulska umirovljenica ističe kako se puno piše o mirovinama, ali o invalidskima ne pitajući se: ‘Zar će nas eutanazirati?’.

Gospođa Dumančić od Grada Pule svaka tri mjeseca dobije pomoć od 77 eura, no invalidninu od države ne prima, iako je u invalidskoj mirovini. Smatra da bi, s obzirom da su cijene u Hrvatskoj izjednačene s onima u Europskoj uniji, bilo u redu da se onda izjednače i plaće i mirovine.

Rekordno usklađivanje donijelo joj samo 20 eura

– Ubija me što bih zbog svog zdravstvenog stanja u apoteci svaki mjesec trebala na vitamine i minerale potrošiti 500 kuna. Otkud mi taj novac. Ne mogu svi imati iste mirovine, ali vaučere za apoteku, lijekove, da je volje, moglo bi se naći, smatra pulska umirovljenica Lea.

Zbog malih primanja sve se manje druži s ljudima, jer nije u mogućnosti uzvratiti im plaćenu kavu ili neku drugu uslugu. S obzirom na jako malu mirovinu, njoj ni rekordno povećanje od 8,42 posto ne znači puno. Naime, u njezinom slučaju to je tek 20 eura. Zaključuje stoga da je 500 eura minimum od kojeg bi netko mogao preživjeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap