Umirovljenica Jasminka diplomirala u 76. godini: “Sretna sam, ali biti penzioner je isto sreća”

Jasmina Grgurić Zanze
19. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Jasminka Šoštarić Vanjak prvu diplomu dobila je prije više od 50 godina. No, to je nije spriječilo da pola stoljeća kasnije ne ispuni još jedan san i stekne novo obrazovanje. Ova umirovljenica pod stare dane opet je postala studentica, a nakon što je cijeli život provela u laboratoriju, postala je i magistra religijskih znanosti.

Jasminka Šoštarić Vanjak (Snimak zaslona/Nova TV)

Diplomirati sa 76 godina? Zašto ne! Učinila je to umirovljenica Jasminka Šoštarić Vanjak koja je svoju prvu diplomu stekla prije pola stoljeća. Radni vijek provela je u laboratoriju, a sada je i magistra religijskih znanosti.

Nakon studentskih dana, vraća se u one umirovljeničke.

“Sretna sam, a dobro, s te strane nisam toliko sretna što više nisam studentica, ali biti penzioner je isto sreća” – rekla je 76-godišnja Jasminka za Novu TV.

agneza štajer diploma
Umirovljenica (78) friško diplomirala restauraciju: "Ključni su motivacija, disciplina i odgovornost"

Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti nizala je petice, no nije uvijek bilo vremena za detaljno učenje pa se gdjegdje zalomila i neka druga ocjena. Studij je bio na prvom mjestu, a završila ga je baš onako za vlastiti gušt, sebi za ljubav.

Kolegice od nje mlađe 50 i više godina izvrsno su je prihvatile. Njihove bake, kažu, doma obrađuju vrt, brinu o životinjama, rade sve i svašta, ali na fakultet ne idu. Uostalom, ova umirovljenica cijeli život uči, radi, planinari. No, teške fizičke napore ipak je ostavila iza sebe.

“Napravite ono što volite u to vrijeme kad ste mogli, ali sad to ne bih mogla niti da me na Triglav vuku sa štrikom. Na Triglavu kad dođete na vrh, onda vas sa štrikom lupe po stražnjici odostraga” – kazala je iz vlastitog iskustva.

Promociju je imala u jeku pandemije, s maskom na licu, bez toliko važnih poljubaca i zagrljaja u znak čestitanja.

“Tako je kako je trebalo biti u ovoj nezgodnoj situaciji koje su nas zadesile, i ove maske, brnjice, kako ih ja zovem, ali lijepo je od fakulteta da nam je to omogućio. Nije mi nitko ni od prijatelja došao jer se moraju mjere poštovati, ali bit će vremena za fešte u proljeće kad sve ovo prođe” – dodala je Jasminka.

Sada će se posvetiti domu i suprugu kojega je, priznaje u šali, malo zapostavila zbog studentskih obaveza.

Umirovljenica Jasminka diplomirala u 76. godini: “Sretna sam, ali biti penzioner je isto sreća”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap