Umirovljenica iz Koprivnice pobijedila banku, moraju joj vratiti kamate u švicarima

Josip Mihaljević
9. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenica iz Koprivnice kredit je u švicarskim francima podigla davne 2006. godine, a spor je vođen oko godinu i pol dana. Zadovoljna je presudom, a svima u istoj situaciji je poručila kako trebaju biti ustrajni, i naravno, tužiti!

franak umirovljenica

Foto: Pixabay

U relativno kratkom roku od godinu i pol dana, umirovljenica je nepravomoćnom presudom dobila spor protiv banke zbog kredita u švicarskim francima, piše podravski.hr.

Kad su kamate počele rasti, bojala se da će ostati bez kuće

Ona je još 2006. godine, kada se navelike pričalo o isplativosti dizanja kredita u švicarskim francima, a znamo kako je to završilo. Klupko oko ‘švicarca’ se polako raspliće, a sve je veći broj presuda u korist građana.

Općinska sutkinja Zrinka Senzel nepravomoćno je odredila OTP banci da umirovljenici mora isplatiti nešto više od tisuću švicarskih franaka, skupa sa zateznim kamatama. Uz to, banka mora platiti i troškove sudskog postupka veće od 9.000 kuna.

Umirovljenica je digla kredit uz promjenjivu kamatu od 6,88 posto, a kada je vrijednost franka počela rasti, isto se dogodilo i s kamatnom postom koja je narasla do 9,7 posto godišnja. U presudi piše kako je banka bez pregovora s klijentom krenula dizati kamatu, što je umirovljenicu natjeralo da prijevremeno zatvori kredit. Kako bi to uopće uspjela, morala je podići životno osiguranje i skupiti još novaca sa strane. Bila je u strahu da ostane bez kuće, dodaje.

“Uz Uz svoja primanja, mirovinu od 2700 kuna nisam više mogla plaćati mjesečne rate od 2500 kuna i morala sam nekako zatvoriti kredit”, ispričala je umirovljenica sutkinji.

Kolektivna parnica Udruge Potrošač

Sutkinja se pozvala na kolektivnu parnicu Udruge Potrošač u kojoj je detaljno opisana nepoštena poslovna praksa brojnih banaka, a tu je i konačna odluka Vrhuvnog suda RH iz 2015. godine koja je stala na stranu klijenata i protiv osam tuženih banaka. Među njima je i OTP banka (s kojom je poslovala koprivnička umirovljenica).

Sutkinja je stoga zaključila kako su odredbe iz ugovora o kreditu ništetne, a banka je dobila naredbu da klijentici vrati i preplaćene kamete i na njih zatezne kamate.

No, priča još uvijek nije gotova, jer OTP banka na ovu presudu može uložiti žalbu Županijskom sudu.

Umirovljenica iz Koprivnice pobijedila banku, moraju joj vratiti kamate u švicarima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap