Umirovljenica (81) prepisala stan ravnateljici doma za starije, za tri dana “čudesno” dobila mjesto u domu

Josip Mihaljević
15. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Prema pisanju Podravskog lista, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Križan sklopila je sumnjiv ugovor s 81-godišnjom umirovljenicom. Otkriveno je da joj je 81-godišnjakinja prepisala vrijedan stan u Zagrebu da bi nakon samo tri dana “čudesno” dobila svoje mjesto u domu, koje se čeka i do osam godina! Križan sve poriče i poziva se na pravomoćnu presudu koja kaže da je sve čisto.

vesna križan

Foto: Vesna Križan | Youtube screenshot

Kako piše Podravski list, sadašnja ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Križan (HDZ) potpisala je ugovor o doživotnom uzdržavanju s 81-godišnjakinjom. Križan je dobila 81-godišnjakinjin vrijedni stan u Zagrebu, da bi samo tri dana kasnije bila primljena u Dom za starije i nemoćne. Slučaj se dogodio 2003. godine kada Križan nije bila ravnateljica doma, ali nije bila ni “obična” zaposlenica. Bila je čelnica povjerenstva koje odlučuje o smještaju u domu.

Vi meni stan, ja vama mjesto u domu

Gospođa koja je sklopila ugovor preminula je pet godina poslije, a njen brat je počinio samoubojstvo. Danas u tom stanu živi njegova kći s dvoje djece i unukom, a Križan traži da se oni isele. Brat pokojnice je ranije pokrenuo sudski postupak u kojem su tražili da se ugovor proglasi ništetnim, no Križan ima pravomoćnu presudu koja tvrdi da je sve u redu.

Zakon je tada bio drugačiji nego danas, a Križan je nedavno pokazala dokumentaciju i sudske presude koje joj idu u prilog:

“Ja tu nemam što reći, rekao je sve sud. ‘Stoga nema osnove za zaključak da je prijeporni ugovor o doživotnom uzdržavanju u vrijeme njegovog sklapanja protivan pravnog poretku, prisilnim propisima ili moralu, odnosno da bi pobuda za sklapanje ugovora imala učinak na valjanost ugovora i njegovih pravnih učinaka. Ja nemam što drugo reći, samo to bih vas molila da tako prenesete javnosti”, kazala je Križan novinaru Podravskog lista.

Država je promijenila zakon, takva praksa danas ne bi bila moguća

Država je kasnije promijenila zakon koji je ovakve slučajeve omogućavao, a oni danas ne bi prošli na sudu. Međutim, Križan u slučaju ne vidi ništa sporno:

“Ako za 11 godina dođe neki drugi zakon, pa nećete vi odgovarati za 11 godina što ste učinili prije”, kazala je.

Vesna Križan je predsjednica stranačke zajednice žena HDZ-a u Koprivnici te članica gradskog i županijskog odbora stranke. Na čelu upravnog vijeća Doma, koje odlučuje o imenovanju ravnatelja također je HDZ-ovac Krunoslav Vitelj, a Križan je ravnateljicom postala još 2008. godine, pet godina nakon što je ugovor o doživotnom uzdržavanju potpisan.

U domu je 270 korisnika, a kako kaže sama ravnateljica – na listi čekanja je više od 2.000 osoba, a čekanje na mjesto traje od pet do osam godina.

Umirovljenica (81) prepisala stan ravnateljici doma za starije, za tri dana “čudesno” dobila mjesto u domu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap