Umirovljeni liječnik vraća se na posao: “Rizičan sam, ali ne može se živjeti u četiri zida”

Jasmina Grgurić Zanze
27. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Sve veći broj oboljelih od koronavirusa doveo je do manjka liječnika, kojih u Hrvatskoj ionako nedostaje. Hrvatska liječnička komora prije par dana uputila je poziv onima u mirovini da se jave ukoliko se žele ponovno angažirati za vrijeme epidemije. Javlja ih se sve više, a među njima je i umirovljeni intenzivist Vladimir Gašparović.

Liječnik Vladimir Gašparović vraća se iz mirovine na posao (Snimak zaslona: N1/Youtube)

Umirovljeni liječnici spašavaju hrvatsko zdravstvo od kolapsa zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa kojima je potrebna zdravstvena skrb. Poziv da se ponovno aktiviraju uputila im je proteklih dana Hrvatska liječnička komora na prijedlog ministra Vilija Beroša. Iako po godinama i sami spadaju u rizičnu skupinu, sve je više onih koji su spremni vratiti se iz mirovine te u prvom redu pomoći svojim vršnjacima kao najugroženijima.

Među njima je i umirovljeni intenzivist Vladimir Gašparović. Učinio je to samoinicijativno i prije poziva tako što je Komori poslao e-mail.

lijecnik s maskom i kapom u krupnom planu pregledava pacijenta
Hrvatska liječnička komora zove u pomoć umirovljene liječnice i liječnike, evo gdje se trebaju javiti

“Po dobi ja, kao i većina umirovljenih kolega koji su s punim stažom išli u mirovinu, spadam u rizičnu skupinu. No svjedoci smo toga da nitko nije sasvim zaštićen, a i tako mi je grah pao – to sam prije mnogo godina odabrao i dan danas u tome pronalazim osobno zadovoljstvo. Je li to razborito ili ne, ne znam. Da je rizičnost nešto veća… No svatko tko izlazi iz četiri zida izlaže se u nekoj mjeri riziku. Mislim da se u četiri zida živjeti ne može. To je pokazao lockdown. Moramo živjeti s tim” – rekao je za N1 televiziju doktor Gašparović.

Dodao je kako strah ne postoji, ali da umanjivanje ozbiljnosti situacije može dovesti do toga da se stvari pogoršaju. Kazao je i kako se od 1971. godine u neprekidnom radnom odnosu samo jednom susreo sa situacijom koja je slična današnjoj. Naime, u zemlji su se tijekom jednog vikenda pojavile iznenadne smrti pacijenata na dijalizi. Nitko nije znao što se događa i detektivskim je radom trebalo dokučiti uzrok. To je kraće trajalo i završilo s manje nesretnih ishoda, ali je bilo, dodaje, vrlo ozbiljno.

Na ovaj humani čin potaknula ga je želja da pomogne i zaraženima i kolegama.

Copy link
Powered by Social Snap