Umirovljena novinarka mora platiti veliku odštetu zbog teksta napisanog prije 7 godina

Ana Kanazir
5. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljena šibenska novinarka Davorka Blažević treba platiti ukupno 52.000 kuna bivšoj sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović zbog komentara i teksta kojeg je novinarka objavila još 2015. godine na neovisnom portalu Tris.com.hr a u kojem je, prema presudi, povrijedila čast tadašnje sutkinje. Rok za plaćanje odštete je bio u petak, ali se i dalje može uplatiti ovaj iznos. U cijeli slučaj se uključilo i Hrvatsko novinarsko društvo, a svi su mogli uplatiti donacije. Na Facebook stranici portala Tris.com.hr su sinoć objavili kako se donacijama prikupilo 40 tisuća kuna, a napisali su i da pretpostavljaju kako će se do danas sakupiti i puni iznos koji će se onda uplatiti tužiteljici.

Ilustracija /Pixabay

Do ovoga je došlo zbog teksta objavljenog u rubrici ‘Portret tjedna’ koji je bio o sutkinji Klarić Baranović. Točnije, tekst je sadržavao komentare, u međuvremenu umirovljene, novinarke o njezinim presudama, posebno u slučaju ‘Fimi media’. Sutkinja je prvo tražila 150 tisuća kuna odštete, a onda je prvostupanjskom presudom ipak dosuđeno da treba platiti 75 tisuća kuna, ali je pravomoćnom odlukom ovaj iznos smanjen na 40 tisuća kuna koji je zbog sudskih troškova porastao na 52 tisuće kuna, navodi Telegram.

Nije iznenađena presudom

Novci su se prikupljali i putem društvenih mreža, a uključio se i HND. Za portal Telegram je priznala kako je od Vrhovnog suda zatražila reviziju presude, ali i kako je podnijela tužbu Ustavnom sudu.

– Nisam iznenađena presudom, jer se osjećalo da ona ide na mene osobno, a ne na nakladnika. Nas dvije se dugo znamo i pratimo si rad. Jasno mi je da joj moj osvrt nije odgovarao. Ja sam informacije o njoj imala još iz bivšeg sustava i mislim da joj je to jako smetalo. Htjela je kroz tužbu protiv mene pokazati da nisam respektirala njezinu stručnost, a ja sam prikazala što mislim o njezinoj stručnosti upravo navodeći njezine ranije presude, u kojima je bila predsjednica sudskog vijeća. Strašno je to što je išla na mene osobno, odnosno da joj nije bilo dovoljno što sam već platila 10-ak tisuća kuna u kaznenom predmetu, rekla je novinarka za Telegram.

‘Obijesno parničenje’

Oglasili su se i iz HND-a na posebnoj konferenciji za novinare sazvanoj na početku tjedna.

– Sramotno je ovo maltretiranje novinara – jer se to samo tako može nazvati – i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o “obijesnom parničenju” u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti “duševnu bol” i koliko to košta. Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj – rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Kada se sakupi kompletan iznos, isti će biti uplaćen sutkinji.

Nadopuna 6.12 u 9:23

Portal Tris.com.hr je objavio kako je sav novac uplaćen. Točnije, uplaćeno je 51.370 kuna kazne, kamata i sudskih troškova. Svi su brzo reagirali, ali i bili spremni pomoći pa se obratila i novinarka Blažević. Svoju je zahvalu napisala u pismu koje je objavljeno na portalu, a koje prenosimo u cijelosti.

– Drage kolege, dragi prijatelji, hvala vam svima na iskazanoj solidarnosti i pomoći koju ste mi tako brzo pružili. Za mene je to neprocjenjivo, zbog saznanja da u teškim trenucima nisam bila sama, da je iza mene stala cijela moja strukovna organizacija kojoj sam u kontinuitetu vjerna 35 – 40 godina. Na sreću, ovo je prvi put da mi je trebala pomoć i zbilja sam ganuta koliko vas se odazvalo na apel HND-a i pokazalo spremnost da pomogne.

Osim što ste svojim odazivom pomogli meni, pokazali ste i da HND još uvijek ima snagu na koju se svatko od nas, kada se nađe u kriznoj situaciji, može osloniti. Njegujmo svoju profesiju, njegujmo svoje društvo, ne bagatelizirajmo njegovu moć, čuvajmo taj duh kolektiviteta u opasnom novinarskom svemiru jer ne samo što nam, kad zatreba, može pružiti ruku kako se ne bismo u tom svemiru trajno izgubili, nego može pomoći i da se ovakve situacije preveniraju zaštitom profesije u cjelini i beskompromisnom borbom za novinarske slobode i pravo na iznošenje vrijednosnih sudova. Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova i doista je neprihvatljivo da stradamo zbog svojih stavova i mišljenja. Ovaj sam put zbog toga stradala ja, sutra može bilo tko od vas.

Beskrajno vam hvala na pomoći, čuvajte sebe i profesiju, pogotovo od oportunizma, površnosti i nekritičnosti. Po prirodi stvari, ne priliči nam uloga apologeta vlasti. Time dezavuiramo profesiju, ali i sami sebe. Ponekad je cijena visoka, ali na mom primjeru pokazalo se da, uz HND i sve vas koji njegujete duh solidarnosti i kolegijalnosti, nije nepremostiva.

Još jednom hvala svima, neizmjerno cijenim vašu pomoć i iskreno sam dirnuta njome, napisala je Davorka Blažević.

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap