U Švicarskoj odobrene “kapsule za eutanaziju”: U njima se umire za manje od minute

Josip Mihaljević
8. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Sve veći broj europskih i svjetskih zemalja zakonski uređuje pitanje eutanazije, a ona je iz godine u godinu dostupnija. U Švicarskoj je odobrena uporaba takzovne “kapsule za eutanaziju” kojom pacijent samostalno može baratati.

kapsula eutanazija

Foto: Exit International

Od studenog ove godine, eutanazija je legalna u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Španjolskoj, a portugalski parlament je nedavno izglasao zakon kojim će se eutanazija legalizirati.

Uz to, debate o eutanaziji se vode u sve više država diljem svijeta. U Hrvatskoj je pitanje eutanazije nedavno na dnevni red stavila i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, no još smo daleko od bilo kakvih zaključaka ili regulacija.

Zanimljiv primjer dolazi nam iz Švicarske. U njoj je aktivna eutanazija zabranjena, ali je dozvoljeno prodavati sredstva ili uređaje s kojima se može postići samoubojstvo, pod uvjetom da sam proces mora obaviti osoba koja želi umrijeti.

Jedan takav uređaj dizajnirao je dr. Philip Nitschke, a radi se o kapusli koja izgledom podsjeća na futuristički lijes u kojoj osoba sa smrtnom željom vrlo brzo može postići željeni učinak. Kapsule Sarco  proizvode se metodom 3D printanja, a ovih su dana prošle pravni pregled u Švicarskoj i moći će se koristiti već iduće godine.

Sama kapsula se aktivira iznutra, što znači da ju pacijent mora aktivirati kada u nju uđe i kada se zaključa. Jednom kada se aktivira, kisik se zamijeni s dušikom, osoba izgubi svijest i umire se za manje od minutu.

U Švicarskoj odobrene “kapsule za eutanaziju”: U njima se umire za manje od minute
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap