U srpnju drugi krug isplate covid dodatka – podaci se obrađuju

Josip Mihaljević
9. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Još uvijek nije poznat datum kada će se isplatiti drugi krug covid dodatka umirovljenicima, ali smo uspjeli saznati da se podaci i prijave još uvijek obrađuju.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Umirovljenički covid dodatak još je krajem travnja isplaćen na bankovne račune oko 600 tisuća hrvatskih umirovljenika, ali informacije o drugom krugu isplate stižu na kapaljku. U javnosti se covid dodatak gotovo više i ne spominje, a prema najavama kada je bio najaktualniji – drugi krug isplate predviđen je za mjesec srpanj.

Prva trećina mjeseca već je iza nas, a iz HZMO-a smo uspjeli saznati pozitivnu stvar da je obrada podataka u tijeku.

Podsjećamo, u drugom krugu isplate očekuje se puno manji broj primatelja jednokratnog novčanog primanja. Koliko točno – ne zna se. To ovisi o samim umirovljenicima, odnosno prijavama koje su morali vlastoručno slati prema HZMO-u.

Radi se o umirovljenicima koji su dio staža ostvarili izvan Hrvatske i koji na temelju tog staža mogu ili ne moraju primati dio inozemne mirovine. Oni su bili obvezni do 30. lipnja HZMO-u dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju nikakva primanja od navršenog inozemnog staža.

HZMO smo tijekom tog procesa pitali kako napreduje prikupljanje tih dokaza i u kojoj mjeri im se umirovljenici javljaju, ali su nam odgovorili da će sve biti poznato u prvoj polovici srpnja kada obrade sve podatke.

Dakle, uskoro se očekuje i službena informacija koliko je osoba poslalo prijavu za covid dodatak koji iznosi od 400 do 1200 kuna, kao i datum isplate.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap