U Srbiji velika policijska akcija zbog pljačke mirovinskog fonda: Metoda ista kao u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
8. travnja 2021.
Novosti
A- A+

U Srbiji su nakon velike policijske akcije uhićene dvije osobe zbog namještanja uvećanih mirovina. Slučaj jako podsjeća na naš domaći skandal s namještanjem mirovina u kojoj je glavnu ulogu igrala šefica jednog odsjeka u HZMO-u.

PIO srbija

Foto: Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje | Google street

Srbijanski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) trese skandal koji neodoljivo podsjeća na naš lokalni u HZMO-u, a u fokusu je nezakonito povećanje mirovina u zamjenu za mito, piše alo.rs.

Djelatnica neosnovano povećavala mirovine

Pripadnici MUP-a i Odjela za borbu protiv korupcije u suradnji s Posebnim odjelom za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhitili su dvije osobe koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetili proračun Republike Srbije za više od dva milijuna dinara (oko 130 tisuća kuna).

prijevara
Policija ulovila prevaranta koji je u Lici "sređivao" lažne mirovine od 10.000 kuna

Za kazneno djelo zlouporabe službenog položaja uhićena je G.R. (1967.), djelatnica PIO-a u Somboru te odgovorna osoba tvrtke DOO “Diteks” Deronje S.T. (1952.) za poticanje zlouporabe službenog položaja.

Sumnja se da je G.R. od 2016. do 2018. u bazu aktivnih osiguranika unosila lažne podatke koji se odnose na staž osiguranja, doprinose i slično za ukupno 54 osobe, a sve bez dokaza o prijavama i odjavama osiguranja, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima.

Na taj je način na osnovu neosnovano isplaćenih mirovina za ukupno sedam osoba oštetila državni proračun za 130 tisuća kuna, a šteta bi bila još veća da su joj i ostali “klijenti” ostvarili mirovinska prava i primali neosnovano uvećane mirovina.

Sličan slučaj u Hrvatskoj

U Hrvatskoj imamo jako sličan slučaj, samo su malo veći novci u igri. Dugogodišnja šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja HZMO-a Vesna Škrljac priznala je na Županijskom sudu u Zagrebu krajem prošle godine da je zlorabila svoj položaj sređujući veće mirovine ljudima u zamjenu za mito. Tako je za par tisuća eura lažirala podatke budućim umirovljenicima, a imala je najmanje 39 “klijenata”.

Šefica u HZMO priznala krivnju na sudu: Godinama je sređivala lažne mirovine

Prema optužnici, šteta za državni proračun je veća od dva milijuna kuna.

Ovakve slučajeve važno je otkriti što ranije jer čak i pedesetak lažno uvećanih mirovina, ako ih se ne uhvati na vrijeme, mogu napraviti milijunske štete proračunu.

U Srbiji velika policijska akcija zbog pljačke mirovinskog fonda: Metoda ista kao u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap