U Sisku uhvaćene dvije prevarantice: Starijima nudile masažu pa ih pljačkale

Josip Mihaljević
30. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Dvije žene u dobi od 62 i 45 godina harale su Siskom, predstavljale se kao prodavačice medicinske oprave i starijim građanima nudile masažu. Prilikom iste umirovljenicima bi uzimali novac, a sada su predane pritvorskom nadzorniku.

masaza

Foto: Unsplash

Policijski službenici Policijske postaje Sisak dovršili su kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjakinjom i 54-godišnjakinjom zbog sumnje počinjenja kaznenih djela teške krađe.

Istraživanjem je utvrđeno da su 13. kolovoza prošle godine, na adresi Andrije Hebranga u Sisku, ušle u stan 85-godišnjaka, predstavile se kao prodavačice medicinske opreme, ponudile mu uslugu masaže te mu zatim ukrale novac.

Isti par je 26. ožujka ove godine došao u stan 79-godišnjakinje, ovoga puta su se predstavili kao medicinsko osoblje te  su gospođi ponudile masažu. Dok je jedna masirala, druga joj je iz ormara ukrala novac. Obje prevarantice su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene i predane pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija savjetuje

Obzirom na sve učestalije slučajeve iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom kojih počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavajući njihovu nepažnju otuđuju predmete veće vrijednosti, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično, te tako oštećenu osobu dovode u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
  • budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama

 

U Sisku uhvaćene dvije prevarantice: Starijima nudile masažu pa ih pljačkale
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap