U 85. godini života preminuo slavni hrvatski slikar Vasilije Jordan

Josip Mihaljević
13. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

U Zagrebu je u 85. godini života preminuo slavni akademski slikar Vasilije Jordan. Bio je jedan od najvećih živućih domaćih slikara, a tijekom života je ostvario i međunarodno zapaženu karijeru.

vasilije jordan

Foto: Vasilije Jordan | Youtube screenshot

HRT javlja kako je u Zagrebu preminuo 85-godišnji Vasilije Jordan, jedan od najvećih hrvatskih suvremenih slikara.

U dugoj karijeri stvorio je impozantan likovni opus, a u povijest će ući kao jedan od najistaknutijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Likovnu Akademiju u Zagrebu završio je 1958. godine u klasi Krste Hegedušića i Ljube Babića. Dvije godine kasnije već je imao uspješne samostalne izložbe, a otprilike i tada započinje svoju međunarodnu karijeru.

Slikao je simbolične i nadrealne prizore nostalgičnih sadržaja. Koristio je tehniku “starih majstora”, uglavnom u ulju i temperi. Osim što je izlagao posvuda po Hrvatskoj, ostvario je zapažene izložbe u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu i Milanu. Njegovi radovi uvršeni su na Svjetsku izložbu u Montrealu 1967. godine “125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti.”

Kasnije je bio profesor na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, a u 90-ima je utemeljio likovnu Akademiju u Širokom Brijegu.

Dobitnik je državne nagrade za umjetnost “Vladimir Nazor.”

Copy link
Powered by Social Snap