U 84. godini: Preminuo čuveni hrvatski dramaturg i pisac Vjeran Zuppa

Milan Dalmacija
10. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Vjeran Zuppa bio je teatrolog, dramaturg, kritičar, pjesnik i pisac. Osim rada u kazalištima u Zagrebu i Splitu, bavio se teorijom književnosti i drame, pjesništvom i prevođenjem. Za svoj rad dobio je brojne nagrade u zemlji i inozemstvu.

Vjeran Zuppa | Foto: Facebook/Pablo Arraigada

Hrvatski teatrolog, dramaturg, kritičar, pjesnik i pisac Vjeran Zuppa preminuo je u 84. godini. Zuppa je rođen 26. siječnja 1940. godine u Splitu, no većinu svog radnog vijeka proveo je u Zagrebu.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu ‘Pojam dramaturgije u 20. stoljeću’. Tijekom svoje bogate karijere bio je upravitelj Galerije Studentskog centra, glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske te profesor, a kasnije i dekan na Akademiji dramske umjetnosti, umjetnički ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih i ravnatelj Teatra &TD s kojim je osvojio pedesetak nagrada, piše Večernji. U svom rodnom Splitu, radio je kao dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Uz dramaturški rad u praksi, Vjeran Zuppa posvetio je mnogo vremena teoriji književnosti i drame. Napisao je mnoštvo knjiga, među kojima se izdvajaju ‘Uvod u fenomenologiju suvremenog hrvatskog glumišta’, ‘Štap i šešir!’, ‘Uvod u dramatologiju’ i ‘Teatar kao sholé’. Uz to, bio je autorom jedne drame, tri zbirke pjesama te velikog broja kritika i eseja.

Bavio se i prevođenjem teorijske i dramske građe, ali i poezije, naročito Ionesca, Becketta, Foucaulta i Derride. Prevodio je s njemačkog, francuskog i talijanskog jezika.

Vjeran Zuppa bio je član Društva književnika Hrvatske, Hrvatskog društva pisaca i PEN–a. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, a 2000. godine International Biographical Centre u Cambridgeu zbog izvanrednog doprinosa u dramaturgiji uvrstio ga je u knjigu ‘2000 Outstanding Scholars of the 20th Century’ (2000 izvanrednih učenjaka 20. stoljeća, op. prev.).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap