U 75. godini života preminuo legendarni glumac Rutger Hauer

Josip Mihaljević
25. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Rutgeru Haueru trebala je samo jedna uloga da postane kultna filmska zvijezda. Uz Harrisona Forda bio je glavna zvijezda instant klasika iz 1982. godine Blade Runner. Hauer je preminuo jučer u 75. godini života nakon kratke bolesti.

Foto: Rutger Hauer u 2018. i iz filma Blade Runner iz 1982. | Youtube screenshot

Nizozemac Rutger Hauer preminuo je prošloga petka u Nizozemskoj nakon kratke bolesti, piše bbc.com.

Proslavio se ulogom u jednom od najfascinantnijih filmova 80-ih godina Blade Runner (Riddley Scott), u kojem je glumio glavnog negativca kojeg su obožavatelji ipak zavoljeli.

Njegov doprinos filmu bio je uistinu nemalen – dijelom zbog scene pri kraju filma gdje je u okršaju s glavnim pozitivcem kojeg je utjelovio Haririson Ford održao pamtljiv govor kojeg je i sam pomogao napisati.

Hauer je rođen 1944. godine u Breukelenu pokraj Amsterdama. Kao mladić bio je član nizozemske trgovačke mornanice. Kratko je studirao glumu, ali je odustao kako bi se učlanio u vojsku.

Kao zvijezda se probi 1969. godine u televizijskoj seriji Floris. Nakon kultnog Blade Runnera, Hauer je glumio u manjim ulogama sve do nedavno.

Brojni glumci i redatelji se opraštaju od velikana; poznati redatelj Guillermo del Toro kazao je kako je Hauer filmovima donosio “istinu, moć i ljepotu”.

U 75. godini života preminuo legendarni glumac Rutger Hauer
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap