U 69. godini preminuo Maki Kaji, čovjek poznat kao ‘otac Sudokua’

Josip Mihaljević
17. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

U 69. godini od posljedica raka preminuo je Maki Kaji, Japanac s nadimkom ‘otac Sudokua’. Nadimak je zaradio zbog velike uloge u popularizaciji matematičko-logičke igre.

maki kaji

Foto: Maki Kaji | Youtube screenshot

Maki Kaji poznatiji kao ‘otac Sudokua’ ili ‘mister Sudoku’ preminuo je od posljedica raka u 69. godini, piše nytimes.com. Vijest o smrti objavila je njegova kompanija Nikoli koja se bavi izradom logičkih puzli.

Iako je moderni sudoku najvjerojatnije anonimno dizajnirao Amerikanac Howard Garns, ime ‘sudoku’ i popularnost  mu je upravo dao Kaji. Pravi korijeni igre su poprilično mutni i sežu još u 18. stoljeće. Početkom 90-ih godina sudoku je redovito bio objavljivan u najvećim japanskim tiskovinama, a manija se zatim proširila na čitav svijet. Sudoku možemo pronaći i u našim tiskovinama.

Kaji se tijekom života ispisao s fakulteta kako bi se posvetio logičkim puzlama. S prijateljima je osnovao tvrtku Nikoli koja je lansirala brojne verzije logičkih puzli i igara posvuda u svijetu. Prema procjenama njegove tvrtke, sudoku rješava oko 200 milijuna ljudi diljem svijeta, a svake godine se održava i svjetsko prvenstvo.

Sudoku je iznimno dobar za starije ljude jer im pomaže držati mozak mladima, pokazala su istraživanja. Kaji je, nakon pisma jednog japanskog umirovljenika, koji mu je rekao da je sudoku pretežak, dizajnirao i nešto lakše verzije za djecu i starije.

“Njegovi najvažniji doprinosi svijetu logičkih puzli su suptilni i nisu dovoljno cijenjeni”, kazao je za New York Times Nick Baxter, kapetan američke ekipe koja se natječe u puzlama.

U 69. godini preminuo Maki Kaji, čovjek poznat kao ‘otac Sudokua’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap